Čile od Velike Britanije traži vraćanje kipa sa Uskršnjeg ostrva 1

Čileanska vlada zajedno sa lokalnim stanovništvom Uskršnjeg ostrva ponovo pokušava da od Britanskog muzeja povrati maoi kip koji je u ovoj umetničkoj ustanovi izložen od 1869. godine, piše madridski Pais.

Reč je o izuzetnom eksponatu koji za razliku od 900 kipova iz kulture naroda Rapa Nui, nije isklesan od tufa, već od bazalta. Kip je visok je 2,4 metra i povezan je sa kultom Tangata Manu (Čovek ptica). Čileanski ministar za nacionalnu baštinu Felipe Vard je kazao da je od 13 kipova, koji su pronađeni van Ostrva, ovaj najvažniji, jer su ga „pod sumnjivim okolnostima prisvojili evropski moreplovci’.

Predsednik Veća staraca naroda Rapa Nui Karlos Edmunds je sa četvoricom članova Komisije za razvoj Uskršnjih ostrva 24. jula poslao ministru Vardu pismo u kome se kaže „Kao predstavnici naroda Rapa Nui, od vlade Čilea tražimo da počne pregovore sa Velikom Britanijom kako bi se naš maoi vratio u svoju zemlju“. Za predstavnike ovog naroda vraćanje ovog eksponata bio bi važan korak u zatvaranju „tužnog poglavlja u kome su evropski moreplovci u 19. veku gazili prava naroda kada su Ostrva gotovo sravnili sa zemljom“.

Traženi kip nalazio se na Uskršnjem ostrvu do 1868, kad se pomorska fregata britanske Kraljevske mornarice „Topaz „pod vođstvom kapetana Ričarda Pauela iskrcala na ostrvo. Kip je sa ostrva odnet 4. novembra iste godine, mornari su ga poklonili kraljici Viktoriji i od tada do danas ostao je izložen u Britanskom muzeju u Londonu.

U prošlosti je bilo nekoliko pokušaja da se kip vrati na Uskršnje ostrvo, ali su svi pregovori propali. Tome nije pomogla ni činjenica da su kipovi kulture Rapa Nui uvršteni na Uneskovu Listu svetske kulturne baštine. Britanci su odbijali da maoi kip vrate pravim vlasnicima tvrdeći da je za kip bolje da ostane u Londonu. Pozivali su se na to da Rapa Nui nisu bili u stanju da na pravi način brinu o eksponatu. Britanci su poručili kako lokalna zajednica nije dobro organizovana i da su usled nemara mnogi kipovi na Ostrvu počeli da propadaju.

Čileanski ministar za nacionalnu baštinu Felipe Vard kazao je da tvrdnje koje iznose Britanci nisu održive budući da se situacija promenila još prošlog decembra. „Autohtona zajednica je preuzela upravljanje nad lokalitetima uz podršku i pomoć vlade“, poručio je Vard i obećao da će učiniti sve da se maoi kup vrati kući.

Uskršnje ostrvo i Treći rajh

Uskršnje ostrvo je pod suverenitetom Čilea od 1888, nalazi se 3.600 kilometara zapadno od Čilea usred Pacifičkog okeana. Nedavno je, prema pisanju čileanske štampe, otkriveno kako je malo falilo da Ostrvo postane deo Hitlerove Nemačke. Istoričar Mario Amoros je u svojoj knjizi „Rapa Nui: Rana u okeanu“ obelodanio podatak da je 1937. tadašnja čileanska vlada, koju je predvodio konzervativac Arturo Alesandri hteo Uskršnje ostrvo da proda Trećem rajhu, ali da je taj pokušaj propao. U igri su bili SAD, Japan i nacistička Nemačka. Za neke od eventualnih kupaca se znalo, ali su propali pregovori sa Hitlerovom Nemačkom vođeni u najstrožoj tajnosti od 1935. do 1939. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari