Mali sa ambasadorom Velike Britanije: Robna razmena Srbije i Velike Britanije gotovo trosturko uvećana u poslednjih deset godina 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u zgradi tog ministarstva sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima razvoja dalje saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, Mali je ocenio da je saradnja dve zemlje dobra, da je Velika Britanija dobar partner u projektima u kojima je angažovana, te da nema loših vesti u vezi sa projektima.

Mali je rekao da je u predstojećim godinama organizacija međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO velika šansa koju će Srbija iskoristiti.

On je istakao da su osim toga započeti veliki projekti poput izgradnje saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“, Moravskog koridora, obilaznice oko Kragujevca, pravca Beograd-Zrenjanin, ali da napreduju i radovi na započetoj izgradnji Beogradskog metroa.

Mali je dodao da je Srbija finansijski stabilna, da dovoljna likvidnost pruža sigurnost, da je javni dug pod kontrolom na oko 52 odsto BDP-a te da Srbija ima i podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je zadovoljan sadašnjim ekonomskim performansama zemlje.

„MMF nam je oslonac, javni dug je pod kontrolom, strane direktne investicije su rekordne, deficit budžeta je manji od planiranog što nam govori da se naša ekonomija ‘hladi’ od posledica inflacije koje smo pretrpeli“, poručio je Mali.

On je dodao da Srbija sa novcem na računu i likvidnošću može brzo da reaguje, da ima i energetsku sigurnost te da ne odustaje od reformi u ovom sektoru.

Mali i Ferguson složili su se da dve zemlje imaju potencijala za razvoj dalje saradnje u oblastima međunarodne trgovine, tehnologije, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja…

Iz Ministarstva je saopšteno da je u poslednjih deset godina robna razmena Srbije i Velike Britanije gotovo trosturko uvećana, a najveći nivo izvoza i uvoza zabeležen je 2022. godine.

Ocena je da je to rezultat Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije i Severne Irske potpisanog sredinom 2021. godine.

Velika Britanija je osmi najveći investitor u Srbiji buudći da je u periodu od 2010. do 2022. godine u Srbiju uložila oko 1,3 milijardi evra. Britanski investitori prisutni su u duvanskoj industriji, telekomunikacijama, nekretninama, finansijskom posredovanju, automobilskoj industriji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da u Srbiji posluje više od 600 britanskih firmi i preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari