Mali: Ako Srbija nastavi da raste ovim tempom već polovinom 2024. godine može se očekivati dodatno povećanje plata i penzija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da ako Srbija nastavi da raste ovim tempom i u narednoj godini, već polovinom 2024. godine, može se očekivati dodatno povećanje plata i penzija, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Želimo da ubrzano dođemo do nivoa plata i penzija koje smo obećali, a to je prosek od 1.400 evra za plate do kraja 2027. godine, i 650 evra za prosečne penzije i minimalnu zaradu. Nije nam želja samo očuvanje standarda građana, već njegov dalji rast“, kazao je Mali na televiziji Pink.

On je dodao da bi to naredno povećanje usledilo nakon predstojećeg januarskog skoka plata u javnom sektoru od 10 odsto, penzija od 14,8 odsto i minimalne zarade od 17,8 odsto, što je rekordno povećanje.

„Naredne četiri godine nema izbora, potrebna nam je stabilnost, hoćemo da radimo“, naglasio je ministar, ističući organizaciju specijalizovane EKSPO izložbe 2027. godine kao najveću razvojnu šansu Srbije u tom periodu.

On je rekao da će EKSPO izložba pogurati celu zemlju napred, investicijama u svim gradovima Srbije, sređivanjem fasada, daljom izgradnjom puteva, razvojem kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i slično.

Očekuje da će Srbija direktno od te izložbe zaraditi milijardu evra.

Mali je rekao da Srbija ovu godinu završava mnogo bolje nego druge zemlje, što je, kako je naglasio, prošle nedelje potvrdio i Međunarodni moneterni fond.

Dodao je da će ovu godinu, nakon rasta BDP od 3,6 odsto u trećem kvartalu, Srbija završiti sa rastom BDP od 2,5 – 2,6 odsto, te da će prvi put biti nadmašena vrednost od 69 milijardi evra BDP.

On je obrazložio da Srbija beleži i rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto i rekordnu zaposlenost, budući da radi oko 2,36 miliona građana koji, kako je rekao, plaćaju poreze i doprinose.

Ministar je istakao i da će se deficit budžeta ove godine kretati između 2,1 i 2,3 odsto što je manje od prvobitno planiranih 3,3 odsto.

„Skok na prosek plata od 1.400 evra, 650 evra prosečne penzije i 650 evra minimalne zarade biće kruna našeg rada“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari