Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta pokrenuo novi postupak protiv Siniše Malog zbog sumnje na plagijat 1Foto FoNet Milica Vučković

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu pokrenuo je novi postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja protiv ministra finansija Siniše Malog, zbog sumnje da je plagirao doktorsku disertaciju, saznaje Danas.

„Odbor za profesionalnu etiku je na sednici održanoj 17. novembra, a na osnovu urednog predloga rektora Univerziteta u Beogradu (UB), doneo odluku o pokretanju postupka, koja će zajedno sa predlogom biti dostavljena protivnoj strani“, navodi se u odgovoru UB na pitanje Danasa u kojoj je fazi trenutno postupak protiv Malog.

Kako je Danas pisao, postupak se sada vodi po Pravilniku o radu Odbora za profesionalnu etiku iz 2007. godine zbog toga što je inicijalni zahtev za preispitivanje navoda o plagijatu Siniše Malog bio podnet 2014, a u postupku koji je poništen presudom Upravnog suda primenjivao se Pravilnik o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova donet 2016. godine, što je Ustavni sud protumačio kao neustavno zbog zabrane retroaktivnosti.

„Odluka Odbora će biti doneta u razumnom roku, uz poštovanje načela propisanih zakonom“, odgovaraju sa Univerziteta na pitanje Danasa kada se može očekivati da Odbor završi rad.

Rešenje Odbora ne mora da bude potvrđeno na Senatu UB, kao što je u dva navrata to bio slučaj, budući da je po pravilniku po kojem se sada postupa Senat drugostepeni organ koji postupa po eventualnoj žalbi na rešenje prvostepenog organa to jest Odbora, navode na UB.

Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta pokrenuo novi postupak protiv Siniše Malog zbog sumnje na plagijat 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Po Pravilniku o radu Odbora za profesionalnu etiku iz 2007. godine, Odbor je bio predviđen kao prvostepeni organ u postupcima utvrđivanja povreda etičkih načela. Iako se struktura Odbora u međuvremenu promenila, u pitanju je isti organ koji kao pravni sledbenik postupa u ovom slučaju“, razjašnjavaju sa Univerziteta nedoumicu koja se pojavila u javnosti zbog toga što stari i novi pravilnik predviđaju drugačiji sastav Odbora za profesionalnu etiku.

Na pitanje ko je podnosilac inicijalnog zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja Siniše Malog po kome se postupa i da li je taj zahtev uredan, odnosno u obliku kakav predviđa Pravilnik, iz Rektorata kažu da je podnosilac predloga rektor Univerziteta u Beogradu.

„Predlog je uredan i sadrži sve elemente predviđene navedenim pravilnikom“, naveli su u pisanom odgovoru Danasu sa Univerziteta u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari