Senat Univerziteta u Beogradu poništio diplomu doktora nauka Siniši Malom 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Senat Univerziteta u Beogradu poništio je danas diplomu doktora nauka ministru finansija Siniši Malom, na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje Malog prilikom izrade njegove doktorske disertacije.

Za poništavanje diplome glasali su svi članovi Senata koji su prisustvovali današnjoj sednici.

Senat Univerziteta u Beogradu poništio diplomu doktora nauka Siniši Malom 2

Vladan Đokić Foto: Beta/Miloš Miškov

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić je posle sednice rekao novinarima da doktorat Siniše Malog nije tema kojom Senat želi da se bavi.

– To je tema kojom se mi bavimo iz određenih sudskih razloga. Naime, Senat je još pre dve godine, doneo odluku o poništenju diplome, tu odluku je sud osporio iz proceduralih razloga. Ti razlozi su ispravljeni, ponovno je obnovljena procedura i sada se Senat ponovo isto izjasnio da se ta diploma zapravo oduzme. Senat i Univerzitet nemaju više nameru da se ovim slučajem bave, a njime ćemo se baviti samo ukoliko budu postojale nekakve dodatne odluke sud koje nas to budu obavezivale – rekao je Đokić.

On je kazao da će Siniša Mali verovatno imati pravo da se žali, a na pitanje Danasa da li očekuje da ministar opet podnese žalbu Upravnom sudu na rešenje Odbora za profesionalnu etiku, rektor je odgovorio: „Ne znam“.

Pre glasanja o poništavanju diplome, Senat je poništio svoju prethodnu odluku iz 2019, jer je ona doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku koje je osporio Upravni sud zbog proceduralnih propusta.

Đokić je kazao da je danas pokrenuta važna inicijativa na Univerzitetu u Beogradu za formiranje postdoktorskih istraživačkih pozicija i da je to mnogo značajnije od slučaja Mali za koji su mediji zainteresovani.

– To je jedna od vrlo bitnih stvari za mlade istraživače koju su doktorirali i koji možda ne mogu da nađu odmah zaposlenje u institutima i na fakultetima, da od te pozicije započnu svoj naučno istraživački radi, doprinesu razvoju zemlje i da u njoj ostanu. Ovo je i mogućnost za neke koju su doktorske studije završili u inostranstvu da se vrate i ovde nastave svoj naučno-istraživački rad – istakao je Đokić.

Senat nije verifikovao mandat novoizabranom dekanu Šumarskog fakulteta Branku Stajiću, već je ta tačka dnevnog reda izuzeta kako bi se obavile dodatne konsultacije, pošto su Odbor za statutarna pitanja i univerzitetski ombudsman utvrdili nepravilnosti u izbornom postupku.

Bez reakcije

Na pitanje Danasa da li će se Univerzitet oglasiti povodom konstantnih napada iz vrha vlasti na prorektora UB Ratka Ristića, kao i na profesora Univerziteta umetnosti Gorana Markovića, rektor Vladan Đokić kaže:

– Pitanje aktivizma pojedinih članova akademske zajednice je njihova stvar i oni imaju pravo da se bave aktivizmom i kao članovi akademske zajednice i kao građani ove zemlje. Oni znaju kako treba da se ponašaju i šta se od takvih njihovih poteza i izjava očekuje – kazao je Đokić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari