Siniša Mali se ipak žalio Ustavnom sudu 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Ministar finansija u odlazećoj Vladi Srbije Siniša Mali stoji iza jedne od dve inicijative na osnovu kojih je Ustavni sud Srbije 30. juna proglasio neustavnim pojedine odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja. To je za Danas potvrdio advokat Dušan Tomić iz advokatske kancelarije Igora Isailovića.

Tomić kaže da je kao pravni zastupnik Siniše Malog podneo žalbu USS prošle godine.

Siniši Malom Senat UB je zbog plagijata krajem 2021. po drugi put poništio diplomu doktora nauka koju je 2013. stekao na Fakultetu organizacionih nauka. Odluka je doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, a rektor Vladan Đokić je tim povodom izjavio da „Senat i Univerzitet nemaju više namere da se bave doktoratom Siniše Malog, osim ako ih na to primora neka sudska odluka“. Prvi put Senat UB doneo je odluku o poništenju 2019, ali se Mali žalio Upravnom sudu. On je krajem 2021. preko društvenih mreža saopštio da “veruje u svoj doktorski rad i da je reč o političkoj odluci koju ne može da prihvati”. Tada je najavio je da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da odluku opovrgne.

“Predmet IUo-107/2020, u kojem je Ustavni sud doneo odluku na sednici održanoj 30. juna 2022. formiran je povodom inicijative koju je podneo advokat Milenko Todorović iz Smedereva i inicijative koju je podnelo fizičko lice, preko punomoćnika, advokata Dušana Tomića iz Beograda”, rečeno je Danasu u USS. Najviši sud u zemlji se poziva na ovaj predmet u saopštenju o odluci da pojedine odredbe Statuta UB i univerzitetskog Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima.

Advokat Milenko Todorović iz Smedereva nije želeo da se izjašnjava u čije je ime podneo inicijativu USS, dok je advokat Dušan Tomić izjavio da je podneo žalbu USS u ime Siniše Malog.

Osim žalbe USS, Siniša Mali pred Upravnim sudom vodi dva odvojena spora – protiv Odbora za profesionalnu etiku i Senata Univerziteta u Beogradu. Mali navodno traži poništenje rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, kao i poništenje odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka.

U USS kažu da su, prema Ustavu Republike Srbije i Zakonu o Ustavnom sudu, odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće. Pravno dejstvo odluka Ustavnog suda uređeno je Zakonom o Ustavnom sudu, a pravne posledice odluke Ustavnog suda u postupku za ocenu ustavnosti i/ili zakonitosti opšteg akta vezuju se za momenat objave odluke u „Službenom glasniku RS“, što će morati da poštuje i Upravni sud.

Sticajem okolnosti odluka USS poklopila se sa medijskim spekulacijama da je Siniša Mali među kandidatima za naprednjačkog mandatara nove Vlade Srbije. U konkurenciji je sa stranačkim kolegama Anom Brnabić i Milošem Vučevićem, ali i koalicionim kandidatom Ivicom Dačićem.

Ivanka Popović, bivša rektorka UB u čijem je mandatu prvi put poništena Malijeva diploma doktora nauka, u ranijim izjavama za Danas upozorila je da će “odluka USS da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiti pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti”. Ona je kategorična da je “validnosti doktorata Siniše Malog pitanje koje treba da rešava isključivo Univerzitet u Beogradu”, mada “očekuje da će se Upravni sud u rešavanju sporova pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za gospodina Malog”.

Dug put do odgovora

USS je spora, ali dostižna ustanova čak i kad su joj zvanična pojašnjenja u roku od nekoliko nedelja kontradiktorna. Na prva “Danasova” pitanja ko stoji iza inicijative na osnovu koje je 30. juna doneta odluka Ustavnog suda u vezi sa UB, objavljena u Službenom glasniku od 14. jula i na sajtu USS, iz suda je stigao odgovor da “na sednici održanoj 30. juna 2022. Ustavni sud nije imao na dnevnom redu odlučivanje o (ustavnoj) žalbi gospodina Siniše Malog niti odlučivanje o (ustavnim) žalbama drugih lica u vezi sa odlukama UB“. U tom saopštenju nije bio naveden broj predmeta na osnovu kog se USS izjašnjavao o Statutu i Pravilniku UB. U međuvremenu, tekst saopštenja na sajtu je izmenjen i pojavio se broj predmeta IUo-107/2020, na koji se ta ista odluka o UB odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari