Šta sledi posle odluka Upravnog suda o doktoratu Siniše Malog? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Upravni sud je u dve odvojene presude poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i Senata Univerziteta u Beogradu kojim je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka i vratio oba predmeta na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju presude kojom je poništena odluka Senata, a u koju je Danas imao uvid, navodi se da „po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka“ koju je Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine“.

Presuda kojom je Upravni sud poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku je doneta 23. februara, a presuda kojom je poništena odluka Senata izrečena je 2. marta i obe su prošle nedelje stigle na Univerzitet u Beogradu, saznaje Danas.

U upravi UB nisu imali komentar na sudske odluke, a kako nezvanično saznajemo, ovim neće biti stavljena tačka na „slučaj“ Siniša Mali, jer sledi nastavak postupka. Za sutra je zakazana redovna sednica Senata UB, ali ova tema neće biti na dnevnom redu, potvrđeno je Danasu.

Sa Univerziteta za sada ne otkrivaju šta će biti njihov sledeći potez, sem što u nezvaničnim razgovorima kažu da šta god pisalo u sudskim odlukama, Mali neće dobiti diplomu doktora nauka, budući da je nedvosmisleno utvrđeno da se prilikom izrade svoje doktorske nekademski ponašao time što je prepisivao radove drugih autora bez navođenja izvora.

– Lopta je u rukama Univerziteta – kaže za Danas Jelena Jerinić, profesorka upravnog i ustavnog prava na Univerzitetu Union, odgovarajući na pitanje šta sledi posle odluka Upravnog suda.

Ona pojašnjava da je presuda kojom je poništena odluka Senata posledica poništaja rešenja Odbora za profesionalnu etiku, a to pak posledica odluke Ustavnog suda koji je letos utvrdio da su pojedini članovi Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova neustavni.

Ona navodi da su odluke univerzitetskih organa, Senata i Odbora za profesionalnu etiku, poništene isključivo iz procesnih razloga i da Upravni sud ni u jednom trenutku nije ulazio u meritum stvari, odnosno odlučivao da li je doktorska disertacija Siniše Malog plagijat ili ne.

– Sve ovo su posledica odluke Ustavnog suda. Na osnovu najnovijih odluka Upravnog suda ne može se tvrditi da je priča završena, jer se ni jedna, ni druga presuda ne bave pitanjem neakademskog ponašanja Siniše Malog, niti se ono što je utvrđeno (da je Mali plagirao doktorat prim.aut.) na bilo koji način osporava. I dalje stoji činjenica koju je utvrdila stručna komisija, kao i Odbor za profesionalnu etiku da je Siniša Mali prekršio pravila akademskog ponašanja. Kada postoje procesni nedostaci, što je sud utvrdio, oni se mogu ispraviti u nekom ponovljenom postupku. Zakon o opštem upravnom postupku predviđa tu mogućnosti – kaže Jerinić.

Za našu sagovornicu formulacija Upravnog suda da „za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene odluke kojom se poništava diploma Malom“ zapravo znači da nema nikakve prepreke da se ovo pitanje ponovo pokrene.

– S obzirom da rok za utvrđivanje plagijata ne postoji, odnosno da plagijat ne zastareva, i da više ne postoji argument retroaktivnosti na koji se Siniša Mali pozivao, nema prepreka da Univerzitet u ponovljenom postupku donese novu odluku. Poništavanjem odluke Senata kojom je Malom poništena diploma o stečenom nazivu doktora nauka, proizilazi da ministar tu diplomu ponovo ima i ona može da mu bude oduzeta u ponovljenom postupku u kome će biti poštovane sve odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja nekademskog ponašanja u izradi pisanih radova – kaže Jerinić.

Na pitanje šta će se desiti ako Univerzitet ne bude preduzeo dalje korake, ona odgovara da prema pravilniku postoji širok krug lica koja mogu da upute zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja ministra finansija, čime bi cela procedura počela od početka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari