Siniša Mali podneo novu tužbu protiv Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar finansija Siniša Mali podneo je novu tužbu Upravnom sudu protiv Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, koji je odbio kao neosnovan predlog Malog za izmenu ranije odluke Senata o poništavanju njegove diplome o stečenom naučnom nazivu doktora nauka.

Senat Univerziteta u Beogradu je, podsetimo, jednoglasno na sednici 25. januara potvrdio rešenje Odbora.

Žalba Malog usledila je nakon odluke Ustavnog suda koji je letos odlučio da pojedine odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u saglasnosti sa Ustavom u zakonom.

Kako nezvanično saznajemo, Odbor za profesionalnu etiku UB sprema odgovor na najnoviju tužbu Siniše Malog.

Prema saznanjima Danasa, pred Upravnim sudom trenutno se vode četiri postupka po tužbama Siniše Malog.

„U radu su četiri predmeta koja su formirana po tužbama Siniše Malog i to: po tužbi od 16. septembra 2021. godine, protiv tuženog Senata Univerziteta u Beogradu; po tužbi od 13. decembra 2021. godine, protiv tuženog Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu; po tužbi od 30. decembra 2021. godine, protiv tuženog Senata UB i po tužbi od 30. januara 2023. godine, protiv tuženog Odbora za profesionalnu etiku UB. Navedeni predmeti će biti rešeni u razumnom roku, budući da su sudije dužne da rešavaju predmete po redosledu prijema tužbe u sud, u skladu sa Programom rešavanja starih predmeta i sa posebnim prioritetom u rešavanju predmeta koji se po zakonu i Sudskom poslovniku smatraju hitnim“, rečeno je Danasu u Upravnom sudu.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, kaže za Danas da, uprkos tome što postupci pred Upravnim sudom dugo traju, postupci koje je inicirao Siniša Mali „ne traju baš tako dugo“.

– Koliko sam mogla da ispratim u nekim postupcima je Siniša Mali uspeo utoliko što je Upravni sud došao do zaključka da su povređena neka pravila procedure. Međutim, on je uputio žalbu Senatu koja se tiče odluke tog tela o poništaju njegove doktorske diplome i taj zahtev je Senat odbio. Prema tome njegova doktorska diploma je u ovom trenutku i dalje poništena, a da li će se postupci pred Upravnim sudom završiti tako da se moraju ponoviti pojedine radnje u postupku, to ja ne mogu da kažem – navodi profesorka Rakić Vodinelić.

Ona pojašnjava da je upravni spor koji vodi ministar finansija spor o zakonitosti akata.

– Upravni sud ne kontroliše sadržinu odluke koju je doneo Senat i prethodno Odbor za profesionalnu etiku nego kontroliše poštovanje procedure. I ako opet bude došlo do toga da se neki akti poništavaju zbog nepoštovanja procedure, Univerzitet uvek može preko svojih organa (u ovom konketnom slučaju su bitni Odbor i Senat) da ispravi te procesne greške i da ostane pri svojoj prvobitnoj odluci. Jer ono što nije osporeno ni u jednom trenutku je utvrđeni plagijat i na osnovu toga odluka Senata da se poništi doktorska diploma Siniši Malom – navodi Rakić Vodinelić.

Upravni sud je, podsetimo, u ranijem postupku po tužbi Malog utvrdio propust u proceduri i zbog toga je „pala“ prva odluka Senata iz decembra 2019. kojom je poništena njegova diploma.

Bilo je to za vreme mandata prethodne rektorke Ivanke Popović, koju je, po mišljenju mnogih članova akademske zajednice, upravo to koštalo drugog mandata.

Sud je tada utvrdio da je proceduralna greška napravljena jer tadašnji dekan Fakulteta organizacionih nauka nije postupio po odluci Nastavno naučnog veća FON-a i izrekao meru javne osude Siniši Malom.

Takvim postupanjem je onemogućio Malog da na regularan način uputi žalbu.

Kako je tada pojašnjeno, Upravni sud nije ulazio u meritum stvari, već je poništio rešenje isključivo iz procesnih razloga, jer je smatrao da Odbor ne može da odlučuje po žalbi na odluku NN veća kojom je utvrđeno neakademsko ponašanjem, već samo po žalbi na odluku dekana kojom se izriče mera za utvrđeno nekademsko ponašanje prilikom izrade pisanih radova.

Nakon toga je deo procedure ponovljen, pa je usledila nova odluka Odbora za profesionalnu etiku, na osnovu koje je Senat po drugi put u decembru 2021. poništio ministru diplomu doktora nauka.

Na pitanje može li krajnji ishod postupaka koji se sada vode pred Upravnim sudom da dovede do toga da Mali ipak dobije diplomu doktora nauka, Vesna Rakić Vodinelić kaže:

– Odluka Odbora za profesionalnu etiku da postoji plagijat je i dalje na snazi i to se vidi iz odluke Senata koji je odbio da povuče svoju odluku o poništaju doktorske diplome. Doktorat se ne može steći meritorno, dakle, odlučujući o samoj stvari pred sudom, već samo u postupku na univerzitetu koji važi za sve ili bi bar trebalo da važi za sve – jasna je Rakić Vodinelić.

Mali za svoju dušu studira u Slovačkoj

Podsetimo da je Siniša Mali krajem avgusta prošle godine na svom Instagram nalogu objavio da na Univerzitetu u Slovačkoj pohađa doktorske studije iz finansija.

„Prošle nedelje sam na doktorskim studijama položio tzv. dissertation exam, kojim se odobrava tema za doktorski rad. Ovo mi je najvažniji trenutak u dosadašnjim doktorskim studijama, jer se time ozbiljno približavam njihovom završetku. Moram da priznam da nisam bio srećan kad su mi zakazali ovaj važan ispit na dan 50. rodjendana, ali kao što kažu, što se mora nije teško. 😃Doktorske studije na Univerzitetu u Slovačkoj sam upisao pre dve godine, a u pitanju je studijski program „Finansije“. Nekada je u životu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da možete. Ovo radim za svoju dušu. Idemo dalje!“, poručio je Mali na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari