"Čitač" najbolja predstava na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu  1Foto: Radovan Baja Vujović

Predstava „Čitač“, po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića (koprodukcija BDP i Beo Art), proglašena je za najbolju na 25.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, koji je sinoć završen u Užicu. 

Osim te, „Čitaču“ su pripale još tri nagrade, koje nose naziv „Ardalion“.

Borisu Ljiješeviću je pripala nagrada za najbolju režiju tog komada, kao i  za režiju predstave  „Upotreba čoveka“, Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Fedora Šilija i koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad ( Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo).

Mirjani Karanović, koja u „Čitaču“ tumači lik Hane Šmic, dodeljenja ja nagrada za najbolju žensku ulogu. Ardalion za mušku ulogu je pripao Marku Grabežu, za lik Mihaela Berga u predstavi „Čitač“.

Željko Piškorić je nagrađen za scenografiju u predstavi „Upotreba čoveka“, a Marina Sremac za kostimografiju u istom komadu.

Sanja Marković je nagrađena za epizodu za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, po drami Ljubomira Simovića,  u produkciji JDP i režiji Jagoša Markovića.

Aljoši Đidiću je pripala nagrada za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ za različite uloge u komadu „Upotreba čoveka“.

Specijalni „Ardalion“ je dodeljen autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, NP Subotica, po komadu Petra Mihajlovića i u režiji Veljka Mićunovića.

Nagrade je dodelio žiri – profesor emeritus Svetozar Rapajić, glumica Dragana Varagić i producent  Janko Ljumović i to, kako je saopšteno, većinom glasova.

Osim nagrađenih pozorišnih ostvarenja, na festivalu je prikazn i komad „O medvjedima i ljudima“, Saše Anočića, u izvođenju NP Sarajevo.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, čiji ovogodišji moto je bio „Vreme straha i podviga“, a koji prošle godine nije održan u redovnom terminu u novembru, zbog pandemije virusa korona, prikazuju se najbolje predstave iz prethodne pozorišne sezone u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Ukoliko epidemijska situacja to bude dozvolila, naredni 26. festival organzovaće se u redovnom terminu – u novembru ove godine, tako da će NP Užice prirediti dva festivala u jednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari