Cvetković: FAF rođen da ne ćuti 1Foto: FAF/FB

Jubilarni 25. Festival autorskog filma, svečano je otvorio glumac Svetozar Cvetković i kao i ovogodišnji Kanski pobednik film „Parazit“, južnokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, večeras u Velikoj sali Kombank Dvorane.

Pošto je vizuelni identitet ovogodišnjeg FAF-a posvećen „maštovitom hipnotičkom svetu“ režisera i scenariste Dušana Makavejeva, pre filma otvaranja prikazan je i kratak film „Pečat“ od Makavejeva, a Cvetković, koji je glumeo u njegovom poslednjem filmu „Gorila se kupa u podne“, primetio je da smo kao pojedinci i društvo skloni zaboravu i da više pamtimo ono ružno.

– Ovaj festival rođen je da ne ćuti, da se ničega ne plaši baš kao oni koji ga vode – konstatovao je Cvetković i ukazao da se umetnost neće ugušiti u lagodnom životu zato je FAF izabrao drugi put: put suočavanja i promene.

Prema njegovim rečima FAF je nezaboravan, pamti i upućuje na trajne i nepovratne vrednosti ovih prostora.

Cvetković je podsetio i na to jedna od tih vrednosti i Makavejev, koga je nazvao čovekom iz budućnosti,ali i na to da je ova sredina Makavejeva proterala i onemogućila mu da stvara. Međutim, „to što ovaj festival postoji“ Cvetkovića navodi na zaključak da “ ima nade“.

Mnogobrojna publika u punoj sali pozdravila je njegov govor velikim aplauzom.

Festival autorskog filma traje do 30. novembra kada će svečano zatvaranje obeležiti film „Talaso“ Gijoma Nikloa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari