Da li je realno da se Pesma Evrovizije sledeće godine održi u Ukrajini? 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

O mogućnosti da Ukrajina ne bude domaćin Evrovizije 2023. godine spekulisalo se još pre nego što je ova zemlja odnela pobedu na ovogodišnjem muzičkom takmičenju.

Mnogi su bili uvereni da će „Kaluš orkestar“ s pesmom „Stefanija“ pobediti na Evroviziji kako zbog političke korektnosti, tako i zbog istinske solidarnosti Evropljana spram Ukrajine izložene vojnoj invaziji Rusije.

Međutim ovo pitanje je postalo još složenije kada je Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije s dubokim žaljenjem odlučila da organizaciju takmičenja za „Pesmu Evrovizije“ prepusti Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je zauzelo drugo mesto na ovogodišnjoj smotri Evrosonga.

Na ovo je reagovao ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko saopštivši da će Ukrajina tražiti da se pregovori nastave kako bi se takmičenje ipak održalo u toj zemlji, a britanski premijer Boris Džonson je poručio – Ukrajina može i treba da bude domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije 2023.

Ana Stanić, muzičarka, kaže za Danas da kad god se politika umeša u umetnost ili sport to nije dobro.

– Mislim da te stvari treba odvajati. S druge strane, ako nije bezbedno takmičenje ne može da se i održi i to jeste jedna vrsta poraza kada muzika, umetnost ili sport moraju da trpe i da budu pod uticajem ratova i političkih odluka. Mislim da je to jako tužno i biće mi žao ako bude tako – konstatovala je Ana Stanić.

Komentarišući mogućnost da Ukrajina ne bude domaćin Evrovizije 2023. Marko Kon, muzičar, skreće pažnju da je to jedino logično:

– U situacijama ratnog stanja, to bi jedino bilo logično. Sigurnost učesnika je važnija od tradicije koja kaže da pobednik organizuje sledeće takmičenje – konstatuje Marko Kon.

Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, smatra da je odmah bilo jasno, zbog razaranja i rata u Ukrajini, da će teško Evrovizija moći da se tamo organizuje.

– Pogotovo je bilo jasno da to neće moći nikako da bude u Mariupolju, već eventualno u Lavovu. Zbog toga mislim da će na kraju neka druga evropska zemlja biti domaćin u ime Ukrajine – kaže Borko Stefanović.

– I pre održavanja takmičenja za pesmu Evrovizije radoznali komentatori su postavljali pitanje mogućnosti održavanja ovog takmičenja naredne godine u Ukrajini budući da se pobednik unapred znao, što zbog političke korektnosti što zbog opipljive solidarnosti građana Evrope spram Ukrajine – podseća Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“.

Prema njegovim rečima, održavanje ovakvog televizijskog šoua u okupiranoj državi sa sobom nosi političke, bezbednosne i etičke probleme.

– Politička oligarhija u Evropi sa Putinom verovatno može dogovoriti sigurnu zonu, ali, da li je zaista u redu pevati lake note uz prateći kič, dok se okolo otkrivaju masovne grobnice civilnih žrtava rata, a gradovi nestaju sa lica zemlje? Sa druge strane, ovakva manifestacija može poslužiti kao motivacija Ukrajincima, ali ne mislim da im je to prioritet u ovom trenutku. Nadajmo se će rat uskoro prestati – poručio je Marko Oljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari