Velika Britanija umesto Ukrajine domaćin Evrovizije 2023 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Velika Britanija zatražila je da bude domaćin Evrovizije 2023. nakon što su organizatori ove manifestacije „s dubokim žaljenjem“ odlučili da Ukrajina nije sposobna da organizuje ovaj muzički spektakl, piše britanski Gardijan.

Iako je Ukrajina zemlja pobednica na ovogodišnjoj Evroviziji sa Stefanijom iz Kaluškog orkestra i iako je tradicija da pobednici iz prethodne godine budu domaćini sledećeg takmičenja, organizatori događaja s žaljenjem su zaključili da neće biti moguće obezbediti bezbednosne i operativne garancije potrebne za održavanje Evrovizije 2023 u Ukrajini.

Organizatori događaja zatražili su od Bi-Bi-Sija da bude domaćin takmičenja sledeće godine, nakon što je Velika Britanija završila na drugom mestu sa Space Man-om Sema Rajdera.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, rekla je da je pesma Evrovizije jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu, sa hiljadama koji rade na događaju i prisustvuju događaju, te da je potrebno 12 meseci za pripremu.

Nakon duge istrage, kako se navodi u saopštenju, ukrajinski javni emiter nije mogao da pruži potrebne garancije i izrazio je „tugu i razočarenje“ što takmičenje sledeće godine nije moglo da se održi u Ukrajini.

„Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa Bi-Bi-Sijem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu takmičenja za pesmu Evrovizije 2023. u Ujedinjenom kraljevstvu.

– Naša je puna namera da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama sledeće godine. Ovo će nam biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima. –

Evrovizijsko takmičenje poslednji put je održano u Britaniji 1998. godine nakon što je Velika Britanija pobedila sa Katrinom i Love Shine a Light iz grupe Vaves.

Ako Bi-Bi-Si pristane da bude domaćin takmičenja, gradovi širom Velike Britanije će verovatno želeti da ga organizuju. OVO Hidro Arena u Glazgovu, kapaciteta 14.000 ljudi, spekulisana je kao potencijalno mesto održavanja poslednjih dana – piše Gardijan

Portparol BBC-a je potvrdio da emiter pregovara o  tome da oni budu domaćini  događaja:

-Videli smo najavu EBU-a. Jasno je da ovo nije skup okolnosti koji bi neko želeo. Nakon njihove odluke, naravno, razgovaraćemo o Bi-Bi-Siju koji je domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari