Biografski film „Stiv DŽobs“, o čuvenom suosnivaču Epla, dobio je odlične ocene od kritičara i sugestije da bi glumac Majkl Fasbender mogao da dobije Oskara za svoju rolu DŽobsa. Doduše, nisu svi bili oduševljeni filmom (Gardijan je napisao da će se film svideti „Epl-gikovima“), ali su mnogi pominjali da su reditelj Deni Bojl i scenarista Aron Sorkin podarili DŽobsu „film kakav zaslužuje“, a Stiv Voznijak, još jedan suosnivač Epla, izjavio je da je impresioniran ovim ostvarenjem.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Kao da sam gledao Stiva i druge, a ne da su to glumci u ulogama. Deni Bojl i Aron Sorkin su to dobro napravili“, izjavio je Voznijak za Holivud riporter.

Sam film je već prikazan na Teljurajd festivalu, očekuje se i u NJujorku, a u bioskopsku distribuciju ulazi 9. oktobra. Inače, u Veneciji je prikazan dan pošto je publici predstavljen dokumentarac Aleksa Gibnija „Stiv DŽobs: Čovek u mašini“.

S druge strane Čarli Kaufmanova „Anomalisa“, animirani film rađen u tehnici stop-moušna sa lutkama, publici je donela puno smeha i nežnosti, ali eksplicitna scena seksa između dve lutke sigurno nije nešto što će porodice zajedno gledati.

Kaufman je odbio da kaže o čemu film govori, ali je spreman da u američke bioskope ide pod „R“ rejtingom (mlađi od 17 godina moraju da budu u pratnji starijih), upravo zbog spomenute scene.

„Želeli smo da to prikažemo na jedan emotivan način jer ljudi na pomen lutaka koje imaju seks odmah pomisle na šalu. U našem filmu to nije šala, pa smo se baš potrudili da to bude osećajno“, kaže reditelj.

„Anomalisa“ je u trci za Zlatnog lava, a film je pobudio veliko interesovanje. Kaufman nije bio u bioskopima od svog rediteljskog debija 2008. godine sa „Synecdoche, New York“. Interesantno je da se u „Anomalisi“ čuju glasovi samo troje glumaca – DŽenifer DŽejson Li (Lisa), Dejvid Tjulis (Majkl) i Tom Nunan (svi ostali muški i ženski likovi u filmu).

V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari