Dalibor MatanićFoto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Slučaj Dalibora Matanića dobija novi razvoj, jer se sada uključila policija koja započinje izviđanje, uprkos tome što nema zvaničnih prijava.

„O kakvim se konkretno kaznenim delima radi, ja vam sad konkretno ne mogu sada reći. Mi moramo ipak preduzeti određene radnje da bismo mogli zaključiti ono o čemu se radi. Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim delima koja se gone po službenoj dužnosti“, rekao je Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije.

U udruženje Solidarna je pak stigla prva prijava, piše Dnevnik.hr.

„Pre nekih sat vremena prva žena nam se javila koju ćemo podržati u njenim potrebama koje ima“, kaže rukovodilac Udruženja Solidarna.

Na pitanje hoće li podnositi ikakvu prijavu policiji odgovara: „Mi nikada ne teramo, to je na njoj potpuna odluka. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo“, rekao je Ivan Blažević za Dnevnik Nove TV.

I Akademija dramske umetnosti pozvala je studente da prijave ako su imali uznemirujućih iskustava.

„Dobili smo jutros mail koji poziva da se studenti i studentkinje jave ukoliko su studenti doživeli zlostavljanje od Dalibora Matanića“, rekla je studentkinja Akademije Karla Jelić.

Iz Akademije kažu da do ovog trenutka nisu primili nikakvu prijavu. Nakon što je Matanić izgubio niz poslova, i na Akademiji su odlučili da neće obnavljati saradnju s Matanićem koji je u zimskom semestru držao kolegijum.

„Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svijetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti.“

„Nisu kružile nikakve priče vezano za seksualno uznemiravanje. Kružile su priče o konzumaciji droga i alkohola na setovima“, govori Karla Jelić, ujedno i organizatorka protesta „Skandalozno“.

Matanić je nakon priznanja na Fejsbuku ugasio profil pa ga u ponedeljak opet vratio, da bi ga ubrzo ponovo ugasio. O njemu se raspisao i poznati francuski list L’parisiene.

Jelena Veljača iz Inicijative ‘“Spasi me“ kaže da je šok čuti ovako nešto o osobi koja se znala hvatati u koštac s temama koje se nisu otvarale.

„I neko ko je sam sebe proizvao borcem za ženska prava, ako ćemo sad recentno. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija Šutnja, a celo vreme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok“, ističe Veljača.

I društvo reditelja je oštro osudilo Matanićevo ponašanje. Pozvali su žrtve da sve prijave jer, poručuju, ovo se mora iskoreniti. Za sada prijavu nisu dobili.

„Kad stigne prijava, mi ćemo postupati po našem praviliniku, statutu“, kaže Danilo Šerbedžija iz Hrvatskog društva reditelja.

Upitan hoće li postupati i bez nečije prijave s obzirom da je Matanić zapravo i sve priznao, ne zna.

„Ja to ne znam, ja moram postupiti po prijavi. Ne mogu ja tužiti Matanića i ja mu suditi“, naglašava.

Slučaj Matanić je samo vrh brega, sagovornici za Dnevnik.hr. Važno je da institucije rade svoj posao, kao i da Akademija stane u obranu svojih studenata i studentkinja, poručuje Veljača.

„Moraju pronaći način da promene te prakse. Jer one očito postoje. Nisam tražila je l imao bezbroj prijava protiv određenih profesora. Šta se učinilo po tom pitanju? Ja nisam sigurna da su žrtve dobile zaštitu kakvu su trebale dobiti“, ističe Jelena Veljača.

Problem je i nepoverenje u sistem, što dodatno otežava žrtvama da sve prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari