Dan "Zemlje meda" u Dvorani kulturnog centra Beograda 1

U nedelju, 9. februara, kada ceo svet sa nestrpljenjem iščekuje 92. dodelu Oskara, film „Zemlja meda“, koji je nominovan u čak dve kategorije za ovu najprestižniju filmsku nagradu, najbolji dokumentarac i najbolji strani film, naći će se u sva tri termina (17, 19 i 21 sat) redovnog bioskopskog repertoara Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Ovo kinematografsko ostvarenje iz Severne Makedonije u režiji Tamare Kotevske i LJubomira Sefanova je favorit za Oskara u kategoriji najboljeg dokumentarca.

Priča prati život Hatidže, poslednje žene lovca na divlje pčele u Evropi i njene napore da ih izbavi od pohlepe domaćih pčelara.

Film je u februaru osvojio glavnu nagradu žirija na najvećem svetskom festivalu nezavisnog filma Sundance.

Prema rečima LJubomira Stefanova, Hatidžin karakter je pola filma.

Ona živi teškim životom u zabiti Severne Makedonije, brine se o bolesnoj majci i čuva prirodnu ravnotežu u „Zemlji meda“ deleći – pola meda pčelama, pola sebi.

Volela bi, kako kaže, da tako bude i sa Oskarom: „Ako uzmemo jednog Oskara, biće pola-pola kao i sa pčelama i medom“, poručila je u intervjuu za Al Jazeera Balkans.

Na društvenim mrežama mnoge domaće filmadžije preporučuju „Zemlju meda“ kao fascinantno snimljen i jako emotivan film, a između ostalog i kao prvi makedonski film koji će ući u istoriju jer je nominovan u dve kategorije za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari