kolaracFoto: Nikola Obradovic / Shutterstock.com

 

Povodom 25. maja, Nacionalnog dana Argentine, koji je poznat i “kao prvi dan Vlade” u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se manfestacija Dani Argentine u okviru koje su panirani koncerti, predavanja, izložba fotografija. U Argentini će se slaviti cele nedelje, a na Kolarcu nekoliko dana, najavljeno je na konferenciji za novinare u ovoj umetničkoj kući.

– Za nas su ovi dani veoma simbolični. Slavimo formiranje prve nacionalne vlade posle dobijanja nezavisnosti od Španije – rekao je ambasador Argentine u Srbiji Osvaldo Marsiko najavljujući program.

Argentinsko kulturno gostovanje na Kolarcu počinje u subotu, 27. maja, koncertom mlade violinistkinje Pilar Polikano sa Simfonijskim orkestrom RTS kojim će dirigovati argentinski dirigent Luis Gorelik.

Na programu su dela Đuzepea Verdija, Feliksa Mendelsona i Segeja Prokofjeva.

Petnaestogodišnju umetnicu iz Buenos Ajresa bije glas muzičkog čuda od deteta, a mnogi je već zovu Martom Argerič na violini, koju je počela da svira sa šest godina.

Posle rada sa mestrom Rafaelom Žintolijem, od 2022. na studijama je u bečkom Univerzitetu za umetnost iza nje je već more nagrada i prestižnih stipendija.

Uoči koncerta, kako je juče najavljeno, biće otvorena izložba fotografija Državne argentinske agencije Telami sa Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru pošle godine na kome je državni tim Argentine osvojio prvo mesto.

Za ponedeljak, 29. maj, najavljen je književni susret sa Luisom Valensuelom, čarobnicom latinoameričkog književnog postbuma i jednom od najvažnijih savremenih argentinskih književnica.

Ona piše eseje, romane, pripovetke, mini-priče, nije joj strana ni „politička književnost“, mada se uglavnom bavi konceptima ženskog pisma.

Stilski joj je vrlo blizak Hulio Kortasar – njena proza je duhovita, razigrana, eksperimentalna, istovremeno zabavna i vrlo kritična u odnosu na društvenu i političku stvarnost.

U organizaciji njenog beogradskog gostovanja na Kolarcu i Ambasadi Argentine u Srbije učestvuje i novosadska izdavačka kuća Agora.

U okviru beogradske proslave Nacionalnog dana Argentine 30. maja na Kolarcu srpsku premijeru imaće delo „Misatango“ kompozitora Martina Palmera.

Izvođači su Kragujevački akademski orkestar akordeonista, Gradski kamerni hor Liceum sa dirigentom Predragom Kostovićem.

Kreće podkast Kolarca

Generalni i umetnički direktor Kolarca Aleksandar Peković najavio je da danas počinje rad podkast kanala ove kuće.

Pripremljeno je 12 epizoda, a junaci prve su poznati muzičari: Nemanja Radulović, Aleksandara Saša Sedlar i Ksenija Milošević.

U planu je i snimanje epizode sa Pilar Polikano i maestrom Gorelikom.

Za septembar u upravi Kolarca najavljuju početak rada još jednog podkasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari