Završeni 55. Mokranjčevi dani u Negotinu 1Foto: Dom kulture Negotin

Neka radost bude simbol svih naših budućih radosti i da mislimo s verom da će neki novi Festival doći u nekim boljim vremenima. Pamtimo ovaj koji je bio toliko specifičan, koji se odvijao sa toliko rizika, toliko hrabrosti. Ali, eto bili smo hrabri i želim da čestitam svima koji su taj festival izneli, muzičarima, Domu kulture „Stevan Mokranjac“, Opštini Negotin. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti, volje, snage, a snage malo imamo. A možda smo u stvari moćni, jer mi smo svi duhovna deca Stevana Mokranjca. Neka nam budu srećni 56. Mokranjčevi dan, poručila je u završnoj reči selektorka 55. Mokranjčevih dana, dr Sonja Marinković, na svečanom zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

Festival, iako održan u vreme epidemije što je organizaciono bilo vrlo zahtevno, obeležila je raznovrsnost kvalitetnih programa.

Sedam festivalskih dana, više lokacija, različiti sadržaji – koncerti klasične, duhovne i džez muzike, natpevavanje i horsko pevanje, opera, igra, naučne tribine,  dirigentski seminar, promocije, izložbe sve to je činilo 55. Mokranjčeve dane. Bio je to niz vrhunskih umetničkih doživljaja na zadovoljstvo publike.

Jedan od njih bio je  koncert Simfonijskog orkestra RTS sa maestrom Bojanom Suđićem na čelu kojim je sinoć završen ovaj muzički festival. Kamerna simfonija Šostakoviča i Karmen svita Ščedrina, kako ocenjuju publika i organizatori, savršeno su se uklopile u aktuelan trenutak ponovo zahuktale pandemije koronavirusa koja najteže pogađa upravo muzičke umetnike i festivale.

Besprekorno izvođenje, energija i emocije Simfonijskog orkestra RTS nagrađeno je gromoglasnim apluzima.

– Ovo je izuzetno značajan koncert koji nije „dekorativnog“ karaktera, već koncert visokog nivoa jer zahteva preispitivanje, sukob sa sopstvenim smislom, životom i smrti, što nas menja i zato je reakcija publike na ovakav program pokazala kako Negotin ima upravo takvu publiku koja razume visoku umetnosti ideje koje se bave filozofijom života. Meni je drago što su prepoznali sve one emocije koje smo mi pokušavali da prenesemo, a to je čitav dijapazon istorije civilizacije, smisla istorije – ocenio je nakon sinoćnjeg koncerta maestro Bojan Suđić.

Stefan Milenković, Una Saga Serbica, Operski studio FMU Beograd, Miloš Čolović trio, kvartet „4 gudača“, violončelista Nemanja Stanković, trubač Mladen Đorđević tek su neka od imena koja su plenila pažnju publike sedam festivalskih dana.

U tradicionalnom Natpevavanju ove godine pobedio Hor „Mokranjac“ iz Beograda, a koncertirali su i horovi „Sveti Stefan Dečanski“ iz novog Sada i „ Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina.

Iako su programi uglavnom bili u kamernim okvirima, jer je to situacija zahtevala, to nije uticalo na značaj i umetnički doživljaj ovogodišnjih Mokranjčevih dana. Kao i ranijih godina promovisano je Mokranjčevo stvaralašto, afirmisano njegovo i srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, negovana horska tradicija i tradicionalne manifestacije vezane za izložbenu scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari