„Dara iz Jasenovca“ i dalje u trci za Oskara 1Foto: Aleksandar Letić

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji Najbolji film, a na tom spisku nalazi se i „Dara iz Jasenovca”, preneo je Nedeljnik.

Dodela 93. Oskara bi trebalo da bude emitovana 25. aprila uživo na ABC-u.

Lista koja broji 366 filmova koju je obavio Deadline.com najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji Oskara u poslednjih 50 godina, prošle godine ih je bilo 344, navodi se u tekstu na sajtu Nedeljnika.

Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija korona virusa, koja je i dodelu pomerila s februara na april, objašnjeno je u tekstu.

Tako sada za Oskara mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja – okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Akademija je, podseća ovaj portal, 9. februara objavila uži izbor u više kategorija, između ostalog i za najbolji inostrani, gde se „Dara iz Jasenovca” nije plasirala, kao i za dokumentarne filmove, muziku, vizualene efekte.

Danas je, kako se navodi, kompletirana lista filmova koji su u konkurenciji za najbolji film, a na ovoj listi se našao i film „Dara iz Jasenovca”.

Glasanje će se obaviti od 5. do 10. marta, dok će nominacije biti objavljene 15. marta.

Podsećamo, Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat „Dara iz Jasenovca“ ispao je iz trke za Najbolji film na stranom jeziku tom prilikom.

Tokom emitovanja filma „Dara iz Jasenoavca“, 20. februara RTS je bila najgledanija od svih televizija u zemlji sa 2.650.000 gledalaca koju su pratili svetsku televizijsku premijeru ostvaren je udeo gledanosti od 50,3 odsto.

Filmska platforma IMDb uklonila je mogućnost ocenjivanja filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nakon što je nekoliko dana trajalo nadmetanja Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena ovom naslovu, da bi istu opciju omogućila ponovo, nekoliko dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari