Darko Bulatović: Svetsko lice Srbije 1Foto: sajt grada Nisa

Grad Niš sa zadovoljstvom i ove godine očekuje početak džez festivala Nišvil, prestižnog muzičkog događaja koji okuplja renomirane svetske muzičare i poštovaoce ovog specifičnog muzičkog žanra.

Stalno s ponosom ističemo činjenicu da je od 2009. festival zvanično proglašen kulturnom manifestacijom od nacionalnog značaja, a dobio je i status projekat budućnosti i najbolji lokalni brend. I ove godine očekujemo da festivalskom pozornicom briljiraju prekaljeni asovi džeza, ali i mlade nade, kao i da broj posetilaca bude veći u odnosu na prošlu godinu.

Posebno smo ponosni na to što se radi o netipičnoj muzici za ove krajeve čiji je zadatak da u vremenima teške krize sistema vrednosti utiče na muzičku edukaciju pre svega mladih naraštaja Niša i okoline. Kreativni tim festivala Nišvil pomera iz godine u godinu granicu u pogledu broja izvođača, kvaliteta programa i pratećih sadržaja, što svakako predstavlja izazov za sve nas, jer se nadamo da kroz dobro osmišljeni kulturni turizam privučemo veći broj posetilaca iz drugih gradova i zemalja.

Tokom ovogodišnjeg festivala Nišvil nastaće skulpture, slike, crteži i multimedije 20 umetnika, mahom iz Srbije, ali i iz Rusije, Makedonije, Francuske i Bugarske. Oni će stvarati u okviru druge Art to go Jazzy kolonije, koja će biti organizovana kod izgorelih ateljea u Tvrđavi. Motiv za pokretanje ovog projekta je pre svega angažovanje mladih, školovanih umetnika, stvaranje prostora za njihovu promociju i aktuelizaciju umetnosti kao i predstavljanje umetnosti van galerijskog prostora.

Grad Niš ne zaboravlja svoje velikane, među kojima je svakako i Šaban Bajramović, tako će i ove godine, kako navode iz organizacije festivala, spojiti kralja i kraljicu romske muzike, kao što je to urađeno i za njihovih života 2005, kad su zajedno nastupili Šaban Bajramović i Esma Redžepova. U okviru programa Prijatelji Šabanu 8. i 9. avgusta, na Amfiteatru na keju, nastupiće orkestar Esma’s Band Next Generation koji je pratio legendarnu pevačicu na mnogim svetskim festivalima.

Ove godine u sklopu festivala, a povodom 80 godina od bombardovanja i nastanka čuvene Pikasove Gernike, umetnici iz Italije, Austrije, ali i dvoje Nišlija, na Amfiteatru na niškom keju 6. avgusta će odigrati komad posvećen ovom događaju. Izvođenjem ove angažovane predstave svečano će biti otvoren Nišvilov teatarski program, a publika će u spoju džeza, plesa, igre i modernog teatra moći da uživa do 13. avgusta.

Nišvil je po svim merilima izuzetno kvalitetan festival, gde ljudi ne idu samo da budu viđeni, već da uživaju u dobroj muzici. Želimo da Niš u vreme festivala, ali i inače predstavlja svetsko lice Srbije jer razvojem vazdušnog saobraćaja i stalnim porastom broja putnika na našem aerodromu sve je više posetilaca iz evropskih zemalja, pa je i naša odgovornost da budemo dobri domaćini utoliko veća.

Želim da u danima festivala, kako dolikuje dobrim domaćinima, pokažemo da je Niš otvoren grad i sinonim dobrog provoda, dobre hrane, veselih domaćina, ali i značajnog kulturno-istorijskog nasleđa. Pozivam sve ljubitelje dobre muzike da posete Nišvil, uživaju u dobroj muzici i ponesu lepe utiske iz našeg grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari