Robert De Niro je objavio da Endju Vejkenfildov kontroverzni dokumentarac „Vaxxed: From Cover-Up to Catasrophe“, koji povezuje vakcinaciju sa autizmom, neće biti prikazan na ovogodišnjem Trajbeka filmskom festivalu. Ovo saopštenje je izdato u subotu, samo dan nakon što je De Niro, jedan od suosnivača festivala, branio izbor ovog filma kojeg su on i njegov tim uvrstili u program.


De Niro je prvobitno objasnio da je Vejkfildov dokumentarac ubacio u program kako bi pokrenuo priču o autizmu. On je otkrio da ima autistično dete, te da je ta tema duboko lična za njega i njegovu porodicu.

Međutim, sve ovo se promenilo kada je De Niro razmatrao Vejkfildov dokumentarac sa svojim timom i ljudima iz sveta nauke, te je objasnio da on „ne doprinosi daljoj diskusiji“ kojoj se on nadao. „Festival ne izbegava kontroverze, ali smo zabrinuti u vezi sa nekim stvarima iz ovog filma, pa smo zato odlučili da ga ne prikažemo“, kaže se u saopštenju. Nije pojašnjeno šta je to tako problematično, pa su stoga već krenuli i komentari da je izvršen (uspešan) pritisak na De Nira i organizatore, pre svega od „medicinskog lobija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari