Desetominutne stajaće ovacije za filharmonijsku Tosku 1Toska, foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija priredila je nezapamćeni spektakl na Kolarcu, izvođenjem Pučinijeve opere „Toska“, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom koji se krupnim slovima upisao u stogodišnju biografiju orkestra.

Prvoklasnu međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge, tenora Eduarda Aladrena i baritona Mandlu Mndebelea, uz mešoviti hor RTS-a i hor Kolibri, publika je nagradila desetominutnim stajaćim ovacijama sinoć na Kolarcu (24. februar).

Otvoreni aplauzi čuli su se puno puta tokom tri čina remek-dela operske literature, pune trilerskih obrta i intenzivnih emocija. Režija Aleksandra Nikolića, uz scensku ekstravaganciju pod svećama, dočarala je tenziju i mračnu atmosferu opasnog Rima s početka 19. veka. Prvi put na ovakav način, Filharmonijsko izvođenje grandiozne opere u koncepciji maestralnog Gabrijela Felca, dopiralo je ne samo sa bine, već sa svih strana Kolarca, odnosno sa galerija, glavnog hola i hodnika.

Vrhunski glasovi i odlična gluma glavnih aktera – Elizabete Tajge u ulozi Toske, Eduarda Aladrena kao slikara Marija Kavaradosija i Mandle Mndebelea u ulozi ozloglašenog barona Skarpije, ubedljivo su doneli priču o ljubavi, strasti, požudi i mržnji ali i suprostavljenim stranama političkog sitema iz doba Napoleonove okupacije. Čuvene arije kao što su “Te deum”, “Vissi d’arte”, “E lucevan le stelle”, publiku su dovodile do suza, a efektnim rešenjima Kolarac je pretvoren u najuzbudljiviju opersku scenu.

Pored glavnih uloga, učešće su imali upečatljivi akteri poput Nikole Baste (Ćezare), Mihaila Šljivića (crkvenjak), Siniše Radina (Spoleta), Branislava Stankova (Šarone), Milana Obradovića (stražar) i najmlađe Lenke Maksimović u ulozi pastirice i anđela smrti.

Publika je oduševljeno pozdravila nesvakidašnji iskorak Beogradske filharmonije u operski žanr, a pogotovo šefa-dirigenta Gabrijela Felca koji je povezao preko 160 učesnika u vanserijski događaj koji uspostavlja sasvim nove standarde i još višu lestvicu u filharmonijskim poduhvatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari