"Devojčica koja se napila mesečine" višestruki laureat 1

Dobitnik Zlatnog Knjigoskopa za domaći roman godine za decu je „Sazvežđe violina“ – savremena drama Vesne Aleksić u izdanju Kreativnog centra.

Za strani roman godine proglašena je alternativna bajka „Devojčica koja se napila mesečine“, američke književnice Keli Barnhil u izdanju Urban Ridsa (Urban Reads), a Zlatni Knjigoskop za najbolji roman pripao je buntovničkoj priči „Drčna“, američke autorke DŽenifer Matu istog izdavača. Ovo su najbolje knjige za decu i mlade objavljene 2018, prema mišljenju bloga Knjigoskop, jedinog domaćeg bloga za ovaj žanr.

„Devojčica koja se napila mesečine“, koju je Udruženje američkih bibliotekara 2016. proglasilo za najbolju knjigu za školsku decu uzrasta između osam i 12 godina, na Knjigospokopovoj rang listi osvojila je prvo mesto i u kategorijama za najbolji punoletni ženski lik – dobru i moćnu vešticu Zan, najbolji maloletni muški lik – zbunjenog dvorskog slugu Antejna, za najboljeg negativca – sestru Ignjaciju, kao i za naj čudovište – džepnog hipi zmaja Firijana.

„Devojčica iz zlatne doline“ Marije Par, u izdanju Kreativnog centra, proglašena je za najbolji dramski roman za decu. Ovoj knjizi pripali su i Zlatni Knjigoskopi za najbolji punoletni muški lik – Gunvala, najboljeg odraslog druga glavne junakinje i za najbolji maloletni ženski lik – Tonju, dobri duh doline.

Knjigoskop je za najbolji avanturistički roman za decu 2018. proglasio delo Jana Svjeraka „Kuki se vraća kući“, u izdanju Kreativnog centra. Najbolja komedija za decu je „Klinac normalac“ Grega DŽejmsa i Krisa Smita, koju je objavio Propolis buks (Propolis Books). Najbolji serijal 2018. je Ju Nesbeov serijal o Doktor Proktoru, čiji je četvrti nastavak prošle godine objavila Odiseja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari