Film „Svet iz doba jure“ ostvario je proteklog vikenda neverovatan uspeh na bioskopskim blagajnama širom sveta, zaradivši 511,8 miliona dolara. Ovaj iznos postavio je novi nastavak čuvene franšize o dinosaurusima na prvo mesto svetske liste filmova sa najvećim profitom ostvarenim tokom prvog vikenda prikazivanja svih vremena, a „Svet iz doba jure“ tako je skinuo sa trona drugi nastavak „Harija Potera“ koji je suvereno vladao četiri godine (sa 483,2 miliona dolara).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

    Ovo ostvarenje koje je producirao Stiven Spilberg, reditelj originalnog filma iz 1993. godine „Park iz doba jure“ i nastavka „Izgubljeni svet“ (treći film režirao je DŽo DŽonson, a „Svet“ Kolin Trevorov), u SAD se našao na drugom mestu rekordne zarade sa 204,6 miliona dolara, dok su „Osvetnici“ pre tri godine uzeli samo tri miliona više. „Svet iz doba Jure“ najgledaniji je film i u domaćim bioskopima.

S druge strane ovo ostvarenje nije dobilo najbolje ocene kritike. Filmski stručnjaci uglavnom su isticali da fantastičnoj avanturi fali siguran dodir Stivena Spilberga. „Možete ostaviti svoj mozak ispred vrata i pokupiti ga na izlazu“, napisao je Ričard Roper, kritičar Čikago san-tajmsa, u jednoj od najpohvalnijih kritika filma. Ovu činjenicu potvrđuje i ocena 59 od 100 na internet portalu Metakritika, koji evidentira sve filmske kritike o filmovima.

Zahvaljujući mlađim generacijama koje su pohitale da pogledaju film o dinosaurusima u čijim su zabavnim parkovima odrasli, kao i hitovima „Paklene ulice 7“, „50 nijansi – siva“ i „Pitch Perfect 2 – Na putu do zvezda“, Univerzal studio je ove godine ostvario profit od milijardu dolara i daleko je uspešniji od Vorner Brosa i Diznija.

„Svet iz doba Jure“ govori o doktoru DŽonu Hamondu, koji je pre 22 godine imao san da stvori tematski park gde posetioci iz celog sveta mogu da iskuse uzbuđenja u susretu s pravim dinosaurusima. Svet iz doba jure je luksuzni kompleks za zabavu i odmor gde desetine hiljada gostiju istražuju čuda i sjaj neverovatnih bića koja su naseljavala Zemlju u praistorijskom periodu. Svaki ugao parka nadgleda karijerista Kler (Brajs Dalas Hauard), kojoj su neočekivano u ruke dopala dva nećaka, Zak, 16 (Nik Robinson) i Grej 11 (Taj Simpkins). Iako ih je mama poslala da nekoliko dana provedu vreme u Svetu iz doba jure, Kler nema vremena da se bavi klincima, daje im propusnice i šalje ih da istražuju park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari