Direktor Nišvila: Pregovaramo da festival zatvori jedan od najvećih bendova koji je ikada nastupao u Srbiji 1Foto: Zoran Ćirić

Direktor Internacionalnog Nišvil džez festivala Ivan Blagojević rekao je danas da očekuje da sledeći Nišvil poseti više od 200.000 posetilaca i dodao da su u toku pregovori da festival zatvori “jedan od najvećih bendova koji je ikada nastupio u Srbiji”, ne otkrivajući o kojem bendu je reč.

Blagojević je najavio da će na sledećem Nišvilu, 28. po redu, koji će se održati od 5. do 14. avgusta naredne godine, nastupiti više od hiljadu učesnika u okviru 300 programa na 20 scena.

On je kazao da će se glavni program održati od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrdjavi i da se “očekuje rekordna poseta stranih turista”, podsećajući da je tokom ovogodišnjeg festivalskog izdanja 70 odsto gostiju u niškim hotelima bilo iz inostranstva.

“Organizator trenutno pregovara da “Nišvil” 14. avgusta zatvori jedan od najvećih bendova koji je ikada nastupio u Srbiji, ali će dogovor u mnogome zavisiti od cene, a i odluke da li žrtvovati 60 odsto ukupnog festivalskog budžeta, ma koliko bi takav koncert okupio publiku celog regiona i značajno pozicionirao Niš kao centar kulturnog turizma”, rekao je Blagojević.

On je dodao da Nišvil upravo potpisuje ugovore sa “pet najznačajnijih big bendova iz Amerike, Evrope i Južne Koreje, medju kojima je i Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa”.
Potpisan je i ugovor sa osamnaestočlanim bendom Earth Wind and Fire Experience koji predvodi jedan od osnivača Al McKay.

Ovaj poznati američki fank sastav će sledećeg leta biti na velikoj evropskoj turneji, a nastupiće na otvaranju Nišvila 11. avgusta.

“Takodje, konačno dolazi Julian Marley (sin rodonačelnika rege muzike Boba Marleya, prim. aut.), takođe u sklopu svoje velike evropske turneje”, rekao je.

On očekuje da ovih dan bude potpisan i ugovor za nastup sa grupom Living Colour, koja u martu naredne godine objavljuje novi album.

“Svoje učešće je potvrdila i velika egipatska pevačica Natasha Atlas, čuveni saksofonista Paul McCandless sa grupom Charged particles, a ponude su poslali i veliki Bill Frisel, Kurt Rosenvinkel, grupa Hipster Assassins, koju predvode sinovi legendarrnog Jaco Pastoriusa”, rekao je Blagojević.

On je dodao da je jedina programska nedoumica dolazak poznatog britanskog benda Level 42, za koje je još neizvesno da li će krenuti na veliku evropsku turneju povodom 40 godina od osnivanja grupe.

Savet festivala usvojiće u narednih 15 dana kompletan program za sledeće festivalsko izdanje.
Od 5. decembra počeće prodaja promo kompleta karata po ceni pojedinačne karte.

 

Nišvil vraća velika sredstva budžetu Niša i Republike

”Nišvil poslednjih godina daleko najviše vraća budžetu Grada i Republike od svih sportskih i kulturnih manifestacija južno od Beograda zajedno. Festivalski doprinos imidžu grada Niša i Srbije je nemerljiv, što je uostalom uticalo da ga londonski Gardijan uvrsti u deset najboljih evropskih festivala”, kaže Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari