Branislav Živanović pedeseti je laureat Brankove nagrade koja mu je dodeljena u magistratu u Sremskim Karlovcima na 5. Međunarodnom novosadskom književnom festivalu. Društvo književnika Vojvodine koje dodeljuje Brankovu nagradu za prvu zbirku poezije autora do 29 godina je povodom jubileja objavilo Antologiju Brankove nagrade i organizovalo promociju u okviru Festivala.

Pored predgovora, niza dokumenata, beleški o laureatima i fotografija, u Antologiji se nalazi i po dve pesme od svakog autora u izboru Jovana Zivlaka koji je i priređivač ove knjige koja svedoči o jednoj od najprestižnijih pesničkih nagrada, kako danas u našoj zemlji, tako i u bivšoj Jugoslaviji. O njenom značaju najbolje govore imena književnika koji su je dobijali za svoja prva ostvarenja, počev od prvog pesnika koji ju je dobio – Vaska Pope, da bi se potom ređali: Aleksandar Tišma, Pavle Ugrinov, Borislav Radović, Tanja Kragujević, Duško Trifunović, Rade Tomić, Nenad Šaponja, Oto Horvat, Zoran Ćirić, Dragan Jovanović Danilov, Tito Bilopavlović, Vasa Pavković, Nina Živančević, Marko Vešović, Raša Livada, Branko Maleš i brojni drugi autori koji su, nakon objavljene prve zbirke, svojim delima obeležili književnost ovih prostora.

Ovogodišnji laureat, Branislav Živanović, Brankovu nagradu dobio je za prvu objavljenu zbirku „Pogledalo“. Rođen je u Novom Sadu gde je završio Filozofski fakultet, Odsek za komparativnu književnost a pored poezije piše i kritiku. Nagrađenu knjigu objavili su „Logos“ iz Bačke Palanke i „Bistrica“ iz Novog Sada.

Na Međunarodnom festivalu koji u Novom Sadu traje još danas okupilo se više od 60 pisaca iz sveta i iz naše zemlje. Bugarskom pesniku Ljubomiru Levčevu sinoć je dodeljena glavna nagrada Festivala „Novi Sad“ za celokupno stvaralaštvo, a u Društvu književnika Vojvodine će danas biti završen i Simpozijum „Književnost i moć: između politike i poetike“. Domaći i svetski pisci će večeras, kao i prethodnih dana Festivala, čitati poeziju na različitim lokacijama u gradu. Šteta je samo što je kiša ove godine omela umetnike da čitaju poeziju na Trgu mladenaca što je bila tradicija prethodnih godina, već se glavni programi organizuju u zatvorenim prostorima. Ako i večeras bude padala kiša, glavni program će biti održan u Pozorištu mladih, a finale takmičenja u izboru najboljeg slem pesnika Srbije će biti održano u kafeu „Bistro“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari