Foto: A. Ramadanović

Prva premijera odigrana je u maju prošle godine u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

Žiri u sastavu ValentinVencel (predsednik žirija), glumac i direktor Novosadskog pozorišta; Nataša Gvozdenović, pozorišni kritičar i Predrag Štrbac, pozorišni reditelj, dao je obrazloženje da je nagrada izraz poverenja i afirmacije glumačke posvećenosti, priznanje za privrženost kako SNP-u tako i pozorišnoj umetnosti uopšte.

„Dvoje mladih glumaca se u prethodnoj godini u predstavama SNP-a istaklo u više uloga i svojim radom i talentom potpuno su opravdali prijem u ansambl Drame SNP-a. U godini izuzetno bogatoj dobrim glumačkim kreacijama, važno je naglasiti da su njih dvoje imali izuzuzetnu podršku kompletnog ansambla SNP-a. Žiri takođe želi da istakne i izuzetne kreacije Branislava Jerkovića u Vešticama iz Salema i Strahinje Bojovića u predstavi Dopler”, stoji u samom obrazloženju.

Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ dodeljuje se i najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet, a ovogodišnja dobitnica je glumica Ivana Pančić, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Svečano uručenje Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ održaće se 25. januara 19 časova i 30 minuta na sceni „Pera Dobrinović“, pre početka predstave Antigona 1918. Samu nagradu dodeljuje istoimena Zadužbina, čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović, i ona se dodeljuje svake godine 17. januara na dan rođenja istoimenog glumca.

Povezani tekstovi