Dodeljene godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ 1Foto: Marija Erdelji

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević juče je u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ uručila godišnje nagrade i priznanja, koje  ova krovna institucija kulture u Vojvodini svake godine dodeljuje pojedincima čiji profesionalni i kulturni rad je prepoznat i izvan naših granica.

U ime Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, reči dobrodošlice i čestitku za postignute rezultate uputila je direktorka ove institucije dr Smiljana Vlajić, koja je, ovom prilikom, podsetila na dugu tradiciju dodeljivanja ovih priznanja, i na činjenicu da su svi dosadašnji laureati bili i ostali prave „iskre kulture“, nastavljajući sa svojim bogatim umetničkim delovanjem.

Čestitajući laureatima u ime Pokrajinske vlade, resornog sekretarijata i u svoje lično ime, sekretar Dragana Milošević je istakla da joj je veoma žao, što je zbog pandemijske situacije, ove godine izostao gromoglasan aplauz svim dobitinicima ove prestižne nagrade iz oblasti kulture.

„Zato je tradicionalna nagrada Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ od izuzetnog značaja za svakog, a posebno mladog umetnika. Od posebnog je značaja za nas koji živimo u multikulturalnoj i multikonfesionalnoj Vojvodini, koju vekovima prožima ovo bogatstvo različitosti i njihovo tradicionalno preplitanje, da se kroz kulturu upravo to i sačuva”, istakla je Miloševićeva.

Ovogodišnja nagrada „Iskre kulture“, uručena je pijanistkinji Ivani Damjanov Ilić, koja je do sada nastupala u najznačajnijim kulturnim centrima i salama, kako u našoj zemlji, tako i izvan nje. Jučerašnji program povodom dodele nagrada, koji je ove godine KCV “Miloš Crnjanski” organizovao zbog pandemijske situacije, samo uz prisustvo laureata i uz sve mere zaštite, upravo je Damjanov Ilić učinila pravom svečanošću jer je virtuozno izvela prvi stav Šopenove  sonate br. 2 u b molu, kao i čuveni “Bumbarov let” Rimski-Korsakov/Cifra.

Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost dodeljena je novinaru, publicisti i zameniku generalnog direktora Radio- televizije Vojvodine Jožefu Klemu, koji je između ostalog doprineo da se radijski program RTV-a proširi sa deset na šesnaest manjinskih redakcija.

Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa ove godine pripalo je arhitekti i konzervatoru Dubravki Đukanović, koja je tokom svoje karijere ostvarila izvanredne rezultate u domenu očuvanja kulturnog nasleđa kroz projekte koji su bili ključni za očuvanje i promociju kulturne baštine u širokom rasponu svih naroda i svih konfesija koji postoje u AP Vojvodini. Kao izuzetan stvaralac, tokom 30 godina profesionalnog rada, ističe se po raznovrsnosti istraživačkih i konzervatorskih projekata koje je tokom tog perioda realizovala.

Medalja kulture za životno delo tj. za ukupno stvaralaštvo pripalo je našoj poznatoj multimedijalnoj umetnici Katalin Ladik, koja je objavila 23 knjige na srpskom, mađarskom i drugim jezicima. Danas njen opus uključuje pisanu, zvučnu i vizuelnu poeziju; vizuelnu umetnost, konceptualnu umetnost, fotografiju; umetnost performansa; eksperimentalnu muziku, pozorišne, filmske i radio predstave. Umetnica živi u Budimpešti i nije mogla da prisustvuje samoj dodeli, ali je na svečanosti emitovan video – njeno obraćanje povodom nagrade.

U ime svih laureata reči zahvalnosti Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski” uputila je Dubravka Đukanović zahvaljujući se svima što su ovogodišnji dobitnici prepoznati, kako od članova komisije, tako i od Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, kao dostojni nosioci ovih priznanja.

Nagrade

Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ sastoje se od sertifikata, umetničkog predmeta i novčanog iznosa.

Skulptura „Iskre kulture“ rad je akademskog vajara Mladena Marinkova, a plakete – medalje kulture su rad akademskog vajara Aleksandra Adžića.

Dodeljene godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ 2
Foto: Marija Erdelji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari