Dodeljene međunarodne nagrade „Arka” za najbolju knjigu domaćeg i stranog pisca 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Izdavačko preduzeće „Arka” dodelilo je međunarodnu nagradu pesnicima Miroslavu Todoroviću i Radomiru Uljareviću za najbolju knjigu domaćeg i stranog pisca u 2019. godini.

Miroslav Todorović dobio je nagradu za izabrane i nove pesme „Tamno i duboko” u kategoriji za najbolju knjigu domaćeg autora, dok je Radomir Uljarević iz Crne Gore dobio nagradu za izabrane i nove pesme „Novi časi” kao najbolja knjiga stranog autora.

„Miroslav Todorović je dugo prisutan na srpskoj književnoj sceni, ne samo kao pesnik nego i kao njen relevantni tumač. O njegovim pesničkim knjigama pisala su značajna imena srpske književne kritike i esejistike, uvek ističući njihov značaj za savremeno srpsko pesništvo, a o njegovom pesničkom delu objavljeno je nekoliko esejističkih i knjiga izabranih kritika. Veoma su zapažene i njegove knjige dnevničkih zapisa”, istaknuto je u saopštenju povodom odluke o dodeli nagrade „Arka”.

Pesnik, prozaista, kritičar, kolumnista, urednik Miroslav Todorović rođen je 29. decembra 1946. u Trešnjevici kod Arilja. Objavio je 23 knjige poezije, dve knjige kritika, knjigu dnevničkih zapisa, knjigu razgovora i knjigu ogleda.
Prevođen je na više jezika, među kojima su i italijanski, bugarski, makedonski, poljski, engleski, ruski, nemački i grčki. Zastupljen je u domaćim i stranim antologijama kao i internet izdanjima.

Osvojio je brojne Nagrade za svoja dela, a među najistaknutijima su se našle nagrade „Drvo života”, „Mirko Petković”, „Milan Rakić”, „Rade Tomić”, „Vojislav Ilić Mlađi”, „Branko Manas”, „Ravaničanin”, „Velika povelja Srpske duhovne akademije”, „Hadži Dragan”, „Pesnička hrisovulja”, „Šumadijske metafore”, „Zlatna struna” i druge.

Pesnik srpskog jezika iz Crne Gore Radomir Uljarević je autor obimnog, višeslojnog i kompleksnog pesničkog opusa značajnog za celo srpsko pesništvo, koji već dugo izlazi iz njegovih okvira i stiče afirmaciju na značajnim stranim jezicima, ističu iz izdavačkog preduzeća „Arka” i dodaju da „o tome svedoče prevodi njegove poezija na više stranih jezika i nagrade koje je za njih dobio u inostranstvu”.

„Kako je primetio jedan naš ugledni pesnik i tumač pesništva, njegova poezija polazi od „apsolutnog, svetog neznanja“ da bi na svom putu do sada u sebe utkala arhetipsko, religijsko i hodočasničko, duboko doživljeno svetogorsko – u kome lobanje govore o čemu se ćuti – i jerusalimsko – u kome se samo pravoslavnom patrijarhu čudom upale sveće, ognjem koji ne prži već samo svetli –, zatim zrenje, starenje i mène civilizacija, pa i iskušenja vlastitog iskustva s vremenom koje se sada događa – nikada ne zapostavljajući polisemičnost i letrizam svog pisma”, naglasili su u saopštenju povodom odluke o dodeli nagrade „Arka”.

Radomir Uljarević je član Slovenske akademije književnosti i umetnosti, a od 1979. godine napisao je preko 19 knjiga. Nagrađivan je, a među najistaknutijim nagradama našle su se „Kondir Kosovke devojke”, „Kočićevo pero”, nagrada „Risto Ratković” i „Vidovdanska povelja”.

Predsednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija bio je Sande Stojčevski, pesnik, književni kritičar, esejista i antologičar iz Skoplja, dok su se u žiriju još našli i Elka Njagolova, pesnik, esejista i prevodilac, predsednik Akademije slovenskih književnosti i umetnosti i direktor međunarodnog festivala poezije „Slovenski zagrljaj”, dr Mićo Cvijetić, pesnik, književni kritičar i esejista iz Beograda, mr Dušan Stojković, pesnik, esejista, književni kritičar i antologičar iz Mladenovca i akademik Risto Vasilevski, direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća „Arka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari