Dodelom nagrada laureatima spuštena zavesa na 32. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Dodelom nagrada laureatima i izvoćenjem predstave zaječarskog pozorišta „Čehovljeva soba“ u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na 32. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Ove godine „Zoranovi dani“ podignuti su na još viši nivo od dosadašnjih, Bila je ovo jedna od najboljih selekcija predstava na „Zoranovim danima“ i najbolji i najobimniji prateći program, koji je svojim značajem podigao nivo festivala.

Na svečanosti zatvaranja, kojoj je prisustvovao i savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu Dejan Savić, Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra i Festivala je istakao da smo u proteklih osam dana videli 24 programa među kojima osam predstava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

„Ove godine smo uveli i novinu da na „Zoranovim danima“ predstavimo autentične velikane kulture čiji značaj uveliko prevazilazi granice zamalja u kojima žive i rade. Tako smo imali priliku da na festivalu vidimo akademika Dušana Kovačevića, najvećeg srpskog dramskog pisca i Radmilovićevog  saradnika i prijatelja, Mikodraga Miću Tabačkog, jedinog scenografa koji je član SANU, posebne programe smo posvetili velikim damama srpskog i jugoslovenskog glumišta Svetlani Bojković i Renati Ulmanski, a imali smo čast da ovih dana ugostimo i njegovu ekselenciju Jordana Plevneša, akademika, pisca i diplomatu iz Makedonije, o kome je govorio još jedan velikan, reditelj Boro Drašković.Lepo je reći da kada se Boro Drašković upoznao sa onim što se u kulturi ovog grada radi, rekao: „Zaječar ima 300.000 stanovnika.“

Žiri 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: prof dr Nenad Novaković, član, dr Duško Ljuština, član i dr Miroslav Radonjić, predsednik doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ Aleksandra Popovića, režija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd.

„Nenad Jezdić je prefinjenim, inteligentnim, žovijalnim, uverljivim, duhovitim glumačkim izrazom, uz povremenu, nenametljivu improvizaciju izgradio više nego upečatljiv lik ideološko-političkog karijeriste. Jezdićeva scenska harizma, savršena govorna tehnika koja uspešno savladava Popovićeve neuobičajene, nekonvencijalne, osebujne, na momente i egzotične dijaloško-monološke strukture, prirodnost, neposrednost i lakoća u glumačkoj igri, otelotvorili su kreaciju na nivou istinske bravure“, stoji u obrazloženju žirija.

Nenad Jezdić se obratio video porukom u kojoj se najpre izvinio što je bio sprečen da dođe, jer je večeras za njega veličanstven trenutak i zapitao se :

„Koji je to put koji te navodi da pre 25 godina  u mnoštvu uzora i autoriteta glumačkih, ti duboko veruješ da je Zoranovo delo, mašta i umeće nešto na šta se treba u životu osloniti i šta je sada to što tebe dovede do ovog trenutka da se , u izobilju priznanja i satisfakcije, tvoje ime ispisuje uz ime velikog Zorana Radmilovića?“

Jezdić je zahvalio gradu Zaječaru, zaječarskom teatru i matičnoj kući Jugoslovenskom dramskom pozorištu, jer bez njih, bez reditelja Egona Savina i svojih kolega u predstavi, ali i bez zaječarske publike, koju je nazvao velikom i veštom, ne bi bio ovde gde jeste.

„Takođe sam zahvalan i Bošku Ničiću koji je pre neki, kada smo mi izvodili Boru šnajdera, pokazao i dokazao koliku širinu ima prema pozorištu i koliko suštinski razume teatarsko razigravanje i maštu.“

Uzimajući u obzir visok umetnički nivo selekcije, ideju i misiju Festivala, kao i činjenicu da će 32. „Dani Zorana Radmilovića“ ostati upamćeni po nekoliko briljantnih uloga, žiri je doneo odluku da Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dodeli Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom (Pra)Faustu, dramatizacija Fedor Šili, režija Boris Liješević, Beogradsko dramsko pozorište.

„Jedan od najboljih pozorišnih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, maestralno je oživeo kontroverzni lik Mefista, spajajući naizgled nespojivo. Neodoljivo jezivi šarm onostranog kroz demonski osmeh Grabarićevog razigranog đavola u isti mah prijatno hipnotiše i uznemirujuće obespokojava u odličnoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta“, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milanović“ dodeli predstavi „Dekameron“ Đovani Bokača, dramatizacija Stevan Koprivica, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturni centar Bar – Festival barski ljetopis (Crna Gora) i Narodno pozorište Niš (Srbija).

Nagradu je primila Lidija Milosavljević, sekretarka Narodnog pozorišta Niš.

Novinarsko- kritičarski žiri u sastavu: Tatjana Nježić, „Blic“, Borka Trebjašanin, „Politika“ i Olivera Milošević, RTS, Redakcija za kulturu i umetnost doneo je odluku da Nagradu za najboljeg mladog glumca na 32. Danima Zorana Radmilovića dodeli glumici Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi PraFaust Beogradskog dramskog pozorišta.

Iva Ilinčić je ostvarila izvanrednu ulogu i time zaslužila ovu Nagradu.

Žiri u istom sastavu je doneo odluku da Nagradu za najbolju režiju na 32. Danima Zorana Radmilovića dodeli reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda. U obrazloženju ove novoustanovljene nagrade Festivala se ističe:

“U predstavi “ Očevi i oci“ reditelj Veljko Mićunović realističnu priču i ideje Slobodana Selenića pakuje u savremenu pozorišnu formu koja otvara novi ugao sagledavanja romana. Predstava „Očevi i oci“ sledi njegovu nit, ali u fragmentarnoj formi, insistirajući pođednako na značenju teksta, zvuku izgovorenih reči, na ritmu rečenice i snazi gesta.  Tako je reditelj realizam iz romana poveo u efektno scensko istraživanje teksta. Glumci ovde igraju kao harmoničan ansambl, ali istovremeno svako od njih ima priliku da izvede bravuru.“

Zbog sprečenosti da dođe i Veljko je poslavo video poruku u kojoj je zahvalio na nagradi.

Nagradu publike osvojila je predstava „Razvojni put Bore šnajdera“.

GLASOVI PUBLIKE

9,63  „Razvojni put Bore šnajdera“, tekst: Aleksandar Popović, režija: Egon Savin, produkcija: Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd

8,99 „Dekameron“  tekst: Đovani Bokačo, dramaturg: Stevan Koprivica, režija: Dejan Projkovski, koprodukcija: JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturni centar Bar-Festival Barski ljetopis i Narodno pozorište Niš

8,91 „(Pra) Faust“,J.V. Gete, dramaturg: Božo Koprivica, režija: Boris Liješević, Beogradsko dramsko pozorište

8,68  „Očevi i oci“ dramatizacija: Kate Đarmati po romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović Narodno pozorište u Beogradu

7,74 „Gospođica“, tekst: Ivo Andrić, dramatizacija Vanja Ejdus, režija Đurđa Tešić, Narodno Pozorište Republike Srpske, Banja Luka

7,22 „Čista kuća“, tekst: Sara Rul, režija:Andrea Pjević,  Atelje 212, Beograd.

Na večerašnjoj svečanosti glumici  Danici Maksimović uručena je nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na Sterijinom pozorju, za ulogu u predstavi „Yankee Rose“, koju dodeljuje zaječarski teatar zajedno sa Sterijinim pozorjem.

Odluku o nagradi doneo je tročlani žiri u sastavu: Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Aleksandar Gajin, dramski umetnik i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Priznanje je Danici Maksimović uručio direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić, a statuetu Zorana Radmilovića direktor Vladimir Đuričić.

„Ova nagrada je jedna od najznačajnijih glumačkih nagrada, koja u sebi ima nešto mistično, fantastično“, naglasio je Radonjić.

U obraćanju publici Danica je istakla da je uzbuđena što je na sceni u gradu odakle je Zoran.

„Ja sam sa njim igrala kao mlada glumica. Bio je čaroban.Ja sam imala tu privilegiju da sa njim posedim i popričam. Srećna sam što sam dobila ovu nagradu jer ovo je nešto posebno i zahvalna sam žiriju. Sterijina nagrada je na primer meni druga u nizu, ali ovo je nešto što ću čuvati u srcu baš zbog toga što cenim i Zoranov rad i prijateljstvo sa njim. Mnog vam hvala. Želim da ovaj festival dugo traje i trebalo bi da ste svi ponosni na Zorana, kao što sam ja“, rekla je Makismović.

U čast nagrađenih izvedena je predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića,  u režiji Nikole Zavišića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari