Dok film Barbi puni bioskope, pogledajte feminističke radove inspirisane čuvenom lutkom 1Foto: Courtesy of Mattel/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Industrija igračaka može izgledati zabavno, ali baš kao i svaka šema za zaradu, u pitanju je ozbiljan posao.

Sposobni da ostvare milijarde u prodaji sa potencijalom za čitavu multimedijalnu franšizu, brendovi poput Lego, Hot Wheels, Nerf, Barbie i Nintendo su se ukorenili u detinjstvo miliona ljudi širom svijeta, u godine ranog razvoja dece ali i u svet pop kulture, piše Far out magazin.

Proizvedena od strane američke kompanije za igračke Mattel, Barbie je bila modna lutka i lik koju je kreirala poslovna žena Ruth Handler 1959. Za razliku od drugih igračaka te vrste na tržištu, Barbie je bila lutka za odrasle sa ciljem da mlade devojke dobiju realističnije aspiracije onoga što zapravo žele da budu u budućnosti.

Lutka se brzo „primila“ i postala osnovni deo zapadnjačkog detinjstva, sa bezbrojnim varijacijama igračke koje su uključivale različite kostime, kućne ljubimce, vozila i još mnogo toga. Do danas, Mattel je prodao preko milijardu Barbi lutaka, a igračaka je imala značajan uticaj na društvene vrednosti u kasnom 20. veku, pri čemu je porast njihove popularnosti odražavao nezavisnost i iskrenu prirodu feminizma u isto vreme.

Kao rezultat njihove kulturne vrednosti, Barbike su spominjane u svakom kutku pop kulture, od iritantnog piska pesme grupe Aqua „Barbie Girl“, koja je napisana izražavajući kič umetničkog stila, do nedavnog holivudskog filma Grete Gervig koji ironično istražuje korupciju konzumerizma u savremenom društvu.

Dok film Barbi puni bioskope, u nastavku pogledajte samo neke od feminističkih radova koji su inspirisani Barbikom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Freya Jobbins (@freyajobbins)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Freya Jobbins (@freyajobbins)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari