Filmovi o Iraku, uraganu Katrina i zaštiti čovekove okoline, biće među zastupljenijim na Sandens filmskom festivalu koji je u Park Sitiju juče počeo. Ova desetodnevna smotra filmova otvorena je dokumentarcem „Čikago 10“, koji opisuje nasilje vezano za Nacionalnu konvenciju američkih demokrata 1968.

Filmovi o Iraku, uraganu Katrina i zaštiti čovekove okoline, biće među zastupljenijim na Sandens filmskom festivalu koji je u Park Sitiju juče počeo. Ova desetodnevna smotra filmova otvorena je dokumentarcem „Čikago 10“, koji opisuje nasilje vezano za Nacionalnu konvenciju američkih demokrata 1968. godine.
Interesantna je i sama odluka organizatora da festival otvore dokumentarcem Breta Morgena. Izgleda da je „presudila“, zapravo, činjenica da je reč o filmu koji se bavi ljudima koji preuzimaju rizik na sebe i žele da promene svet, što je uvek inspirišuće.
To je samo jedan od 123 dugometražna filma koji će biti prikazani na festivalu. Sam Sandens je izuzetno narastao od svog debija 1981. godine. Iako je i dalje to smotra nezavisnih ostvarenja, na Sandens dolaze horde „teškaša“ iz Holivuda, slavne ličnosti i brojni predstavnici medija.
Džofri Gilmor, direktor Sandensa kaže da će ovogodišnje izdanje ponuditi jednu „globalniju perspektivu“ sa 82 svetske premijere filmova iz 25 zemalja. „Mislim da će ovo biti pravi festival otkrića“, najavio je Gilmor.
A, takmičarski program formiran je tako da ima sekcije i za dokumentaristička i dramska ostvarenja. Ono što se svake godine, po pravilu, dešava, jeste da neki filmovi sa Sandensa postignu veliki uspeh u bioskopima. To je prošle godine bio slučaj sa „Malom mis Sanšajn“ koja je u SAD zaradila 86 miliona dolara, i dobila pregršt priznanja. Predstavnici distributerskih kuća još nisu „odlučili“ koji od ovogodišnjih filmova ima taj potencijal, ili sličan onome koji je pokazao „Napoleon Dynamite“ iz 2004. godine, ali se kao interesantni za kupovinu čine „Hounddog“ sa dvanaestogodišnjom Dakotom Faning kao zlostavljanom devojčicom, kao i „Grace is Gone“ sa Džonom Kjuzakom, koji glumi oca čija je supruga ubijena u Iraku. Međutim, svi znaju da potpuno neočekivani film može da skrene pažnju na sebe i kasnije postane hit.
Inače, program za ovogodišnji Sandens, koji će trajati do 28. januara, izabran je između 3.287 ponuđenih radova. Očekuje se da će filmove gledati između 50.000 i 60.000 ljudi. Među velikim glumcima čiji se dolazak očekuje su Lindzi Loan, Antonio Banderas i Antoni Hopkins. Festival zatvara „Life Support“ sa Kvin Latifom, koja glumi bivšeg ovisnika o drogama koji postaje aktivista u borbi protiv side. Drama Nelsona Džordža bazirana je na životu njegove sestre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari