Dokumentarci o svakodnevnim ritualima 28. avgusta u Beogradu 1Foto: Promo

Dokumentarni filmovi, snimljeni tokom 14. Međunarodnog studenstkog filmskog kampa „Interakcija 2019“, biće prikazani u Kulturnom centru Beograda u sredu, 28. avgusta u 21 čas.

Ovogodišnja „Interakcija“, u organizaciji požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart, okupila je 15 studenata filmskih akademija iz Brazila, Nemačke, Rusije, Argentine, Poljske, Grčke, Indije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Podeljeni u tri multinacionalne ekipe, oni su od 12. avgusta, uz podršku supervizora Efima Graboja, izraelskog reditelja, i producenta Filmarta, snimali filmove u Užicu, Čačku i Ivanjici na temu „Svakodnevni rituali“, a potom su snimljeni materijal montirali u Požegi.

U Kulturnom centru Beograda biće prikazana tri dokumentarca i to o svakodnevici jedne zanimjive tinejdžerke iz Čačka, dnevnim ritaulima pravoslavnih monahinja u okolini Ivanjice i stanarima jedne užičke višespratnice.

Nakon projekcija, učesnicima kampa i ovogodišnjeg masterklasa „Interdoc 2019“, tokom koga studenti iz iz Češke, Litvanije, Kanade, Indije, Francuske, Slovenije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, Južnoaričke Republike, SAD, Benina, Mekiska i Srbije, prisustvovali predavanjima afirmisanih reditelja dokumentarnog filma – Nebojše Slijepčevića, Vladmira Perovića i Mladena Matičevića, biće uručeni sertifikati.

Osim kampa i masterklasa, priređen je i programa „Interscreen“ tokom koga su u večernjim satima, u hali bivše požeške fabrike „Mladost“, u prostoru nazvanom „Filmart Room“, prikazivani nagrađivani dokumentarci, među kojima su i oni čiji su autori učesnici „Interakcije“ i „Interdoc-a“.

Tokom različitih programa, u Požegi je proteklih dana gostovalo više od 50 filmskih umetnika iz više od 30 zemalja, a među njima su bili domaći vizuelni umetnici umetnici Ivan Petrović i Dejan Klement, u okviru projekta IVA.lab (inter-video-akcija) koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pokrovitelji susreta mladih filmskih umetnika i afirmisanih autora su Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica, producentska kuća Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari