Dokumentarna predstava o Ivi Loli Ribaru odigrana ispred Muzeja Jugoslavije (FOTO) 1

Predstava „Smrt fašzmu! O Ribarima i Slobodi“, Reflektor teatra nastavila je svoj život nakon majske premijere.

Ovog puta u drugom ambijentu, pod otvorenim nebom, na platou Muzeja Jugoslavije, u okviru Filmstreet festivala u ponedeljak uveče.

Klima je bila na našoj strani, vreme još nije! #smrtfašizmu jedan je od najzapaženijih statusa (B.B.Pekar, 24/07/2018, Beograd), odnosno utisak sa izvođenja predstave u ponedeljak uveče.

U toku dana organizatori su se nosili sa strepnjom oko najavljene kiše i željom da ostanu odani dogovorenom datumu najavljenom publici.

Baš tu ispred Muzeja Jugoslavije, na simboličnom i važnom mestu. Na mestu groba jedne države i društva, pet mladih glumaca upustilo se u pozorišni eksperiment interpretacije savremenih heroja, sa podrškom više od 1200 ljudi.

Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodije dokumentarna predstava, ali je i biografska drama, u produkciji Reflektor teatra.

Predstava govori Ivi Loli Ribaru, čiju priču su istraživali u nastanju predstave, priču o njemu, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju.

O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Pre predstave u ponedeljak uveče posetioci su imali priliku da pogledaju premijeru dokumentarnog filma Ivana Stojiljkovića „Mogućnost pobune“ , filma koji je sniman tokom stvaranja predstave.

Film je omogućio publici da kroz mozaik mišljenja pravnika, istričara, sociologa, andragoga, aktivista i umetnika, etablirane mlađe generacije preispita današnji kapacitet revolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari