Dokumentarni film „U mreži“ – 20. februar u 20.05h na N1 1Foto: Promo

Kada je 2015. godine Balkan preplavio talas izbeglica sa Bliskog istoka koje su se uputile u potrazi za boljim životom, na severnoj granici Srbije počela je da se razvija mreža – žilet-žica koja je čuvala granicu Evropske unije od ljudi koji su tražili način da dospeju u srce kontinenta i da započnu novi život.

Paralelno, mreža se plela i na teritoriji Srbije. Bila je to krijumčarska mreža koja je hvatala one sa novcem i ciljem – da izbegnu policiju, pse čuvare, termalne kamere, da preskoče ili preseku žicu i da, konačno, pređu granicu.

Krijumčarska mreža u Srbiji se širila toliko da je na teritoriji Vojvodine nastala i kraljevina nazvana po jednom od vodećih krijumčara. Za tu kraljevinu još niste čuli, ali ona ima svoj grb i svoj pečat. Ima čak i svoje „dvorske umetnike“, koji u majici sa natpisom „pozdravite vašu mamu“ hvale svoga kralja, piše N1.

Ništa o tome niste čuli jer se o svemu ćutalo… sve dok se nije – zapucalo.

Dokumentarni film „U mreži“ donosi priču o jednom gotovo potpuno nepoznatom kriminalnom podzemlju. Saznajte ko su krijumčari, da li su u pitanju samostalno organizovane bande sa Bliskog istoka i Severne Afrike ili imaju i podršku onih koji su na „domaćem terenu“?

Zbog čega cena za budućnost u Zapadnoj Evropi može da košta nekoliko hiljada evra, ali, ponekad, i ljudski život? Kako je Srbija od zemlje koja je pokazala empatiju prema izbeglima postala zemlja u kojoj izbegli kleče pognutih glava pred ministrom u akciji?

Gde se kriju krijumčari i kako ih ne vidi policija? Gde je Srbija? Gde je Evropa? I gde su, u svemu tome, ljudi? Na neka pitanja, ipak, postoje odgovori.

U dokumentarnom filmu „U mreži“, autorke Ksenije Pavkov, u ponedeljak, 20. februara, u 20:05h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari