Domovina se brani lepotom! Novi mural na beogradskim Silosima 1Foto: Nemanja Knežević

Beogradske Silose krasi novi mural velikog formata, visok čak 28 metara na temu stihova pesme Ljubivoja Ršumovića „Domovina se brani lepotom“.

Na inicijativu neprofitne organizacije Gaia pokret i uz donatorstvo kompanije Nelt, mural je oslikao muralista Luka Prstojević, a kaligrafija je delo umetnika ruskog porekla Viktora Puškareva, kojem je ova pesma bila prva koju je u detinjstvu naučio na srpskom jeziku boraveći u našoj zemlji. Sa njima je vredno radila i Valerija Loginova, a sve troje su danima slikali na vrtoglavoj visini kako bi Beograd dobio mesto svakodnevnog podsećanja na snažnu patriotsku poruku iz pesme našeg čuvenog pesnika.

Domovina se brani lepotom! Novi mural na beogradskim Silosima 2
Foto: Nemanja Knežević

„Mural mi se jako dopao. Kome se ne bi dopalo da njegova pesma bude predstvaljena ovako lepo, od ovako lepih ljudi koji su se starali o njegovoj realizaciji. Ideja za nastanak pesme nastala je na Zmajevim dečijim igrama. Na doktrinu da se domovima mora braniti naoružanjem, želeo sam da napišem protestnu pesmu. Želeo sam da istaknem da se domovina brani i plemenitim vrednostima“, istakao je Ljubivoje Ršumović, autor poznatih stihova koji je prisustvovao otkrivanju murala.

Silosi su postali prava sabirnica društvenog života Beograda i magnet za brojne umetnike, ekologe, sportiste i naučnike, ali i sve one koji svojom kreativnošću nastoje da ukažu na važna društvena pitanja. Četiri stuba delovanja Silosa su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine, a u ovoj zoni redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari