Donatorski koncert za azil za kuce i mace PRO ANIMA 1Foto: Plakat Deca svetlosti/Promo

U subotu, 29. oktobra, s početkom u 19 časova, u Ustanovi kulture Gvarnerijus održaće se donatorski koncert DECA SVETLOSTI. Projekat je inspirisan zbirkom kompozicija Children of light za klavir japanske autorke Karen Tanaka i namenjen je deci. Muzički komadi iz zbirke posvećeni su ugroženim životinjskim vrstama, čija imena su preuzeta sa Crvene liste (RedList) koju je sačinila najveća i najstarija globalna ekološka organizacija IUCN – International Unionfor Conservation of Nature, 1996. godine.

Mladi pijanisti, učenici muzičkih škola „Mokranjac“, „Dr Vojislav Vučković“, „Davorin Jenko“ i „Josif Marinković“, ispričaće svoju priču o ugroženim životinjama i odsvirati po jednu kompoziciju. Priču će pratiti snimljeni zvuci životinja, a koncertni nastup pratiće projekcija filmova o ugroženim životinjskim vrstama. Donacije s koncerta namenjene su Prihvatilištu za napuštene životinje „Pro anima“.

Prihvatilište za napuštene životinje „Pro anima“ nalazi se u Zaklopači i više od pola veka je sklonište za odbačene i ugrožene životinje. U Zaklopači, u svojoj vikendici, čuvena jugoslovenska balerina Mira Sanjina, veliki ljubitelj životinja, čuvala ih je i štitila koliko je mogla. Pred kraj svog života poklonila je svoj posed Društvu za zaštitu životinja i prirode Đurđevo, koje zatim odlučuje da ga pokloni sadašnjoj vlasnici prihvatilišta, gospođi Marici Toma, profesorki nemačkog jezika u penziji, koja se celog života bavila zaštitom životinja.

Odlazeći svakog dana na posao u grad, nailazila je na životinje pored puta, pse i mačke, gladne, promrzle ili povređene, i donosila ih kući. Njihov broj je polako rastao i na nagovor gradske veterinarske inspekcije, iako to nije nameravala, početkom 2011. osniva Udruženje „Pro anima“, u prevodu: za dušu.

Cilj prihvatilišta je da pomogne odbačenim i napustenim životinjama i da im pronađe dom kakav zaslužuju. Svako prihvatilište bi trebalo da bude samo privremena stanica u životu nekog psa ili mačke, jer oni žele da budu sa ljudima. Trenutno se u prihvatilištu nalazi oko 90 pasa i 60 mačaka koji čekaju na svoje nove vlasnike.

Donatorskim koncertom, koji spaja umetnost, humanost i mladost, želi se pomoći i podržati rad Pro anime, jer dugo i požrtvovano radi svoj posao i opstaje upravo zahvaljujući donacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari