Drago Jančar laureat nagrade “Milovan Vidaković” 1Foto: Tomas Vodnansky

Slovenački pisac i esejista Drago Jančar, dobitnik je Međunarodne književne nagrade “Milovan Vidaković” koja se dodeljuje na Međunarodnom festivalu proznog stvaralaštva “Prosefest” u Novom Sadu. Festival se ove godine održava petnaesti put, od 13. do 16. decembra, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, u onlajn formatu.

Kao i do sada, „Prozefest“ će ugostiti savremene stvaraoce pisane reči, a publici će se predstaviti Behruz Bučani (Novi Zeland), Drago Jančar (Slovenija), Oleksandr Bojčenko (Ukrajina) i Dejan Aleksić (Srbija).

Razgovore s piscima će, pored književnih kritičara, voditi i učenici novosadskih gimnazija – prema tradiciji festivala jer, poznato je da je ovaj festival posvećen, od samog nastanka, približavanju pisane reči mladim generacijama i povratak književnosti njenom iskonskom i najlepšem obliku – živoj reči.

Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Organizacioni odbor festivala odlučio je da festival i ove, kao i prethodne godine, bude održan u onlajn formi, te će gostovanja pisaca i razgovori s njima biti dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Novinu na ovogodišnjem festivalu predstavlja dokumentarni film snimljen po scenariju Mirjane Frau Gardinovački, urednice 15. „Prozefesta“.

Dokumentarni film Mladi dani, duge senke posvećen je mladim autorima savremene srpske proze i donosi razgovore s deset pisaca koji su za potrebe filma izneli svoja iskustva i stavove o objavljivanju prve knjige u Srbiji, temama koje zaokupljuju mlade autore, te odnosu kritike prema novim književnim glasovima.

Drago Jančar laureat nagrade “Milovan Vidaković” 2Za film Mladi dani, duge senke govore Marija Ratković, Filip Grujić, Ana Miloš, Bojan Savić Ostojić, Ana Marija Grbić, Danilo Lučić, Andrea Popov Miletić, Stefan TićMi, Bojan Krivokapić i Marijana Čanak.

Jedan od najpoznatijih savremenih slovenačkih pisaca Drago Jančar, laureat je Međunarodne književne nagrade „Milovan Vidaković“.

Jančarovi romani, eseji i pripovetke prevedeni su na 21 jezik i objavljeni u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Državama. Jančar živi i radi u Ljubljani, a dobitnik je niza književnih nagrada, uključujući Prešernovu nagradu ‒ najprestižniju slovenačku nagradu za umetnost, kao i Evropsku nagradu za kratku priču, Herderove nagrade za književnost, te Evropske nagrade za književnost 2011. godine.

Sećanje na Jugoslaviju, Razbijeni krčag, Šala, ironija i dublje značenje, Brioni, Duša Evrope, te Disput koju je pisao zajedno s Adamom Mihnjikom, čuvene su njegove knjige eseja.

U ediciji “Sto slovenskih romana” objavljen je jedan od njegovih najpoznatijih romana Podsmešljiva požuda.

Njegov roman Te noći sam je video, koji je proglašen za Slovenački roman godine i kao Najbolja strana knjiga objavljena u Francuskoj 2014. godine, objavila je izdavačka kuća “Arhipelag”, kao i Jančarovu zbirku priča Džojsov učenik.

U uvodnom delu festivalskog programa publika će imati priliku da pogleda onlajn promociju dva romana Daše Drndić – April u Berlinu i Belladona, koje je Izdavačka delatnost Kulturnog centra Novog Sada objavila u saradnji s Izdavačkom kućom „Partizanska knjiga“.

Završni program 15. „Prozefesta“ predstavlja onlajn promocija romana Vojnik-kornjača švajcarske spisateljice srpsko-mađarskog porekla Melinde Nađ Abonji, koji je KCNS objavio prošle godine.

Tokom prethodnih četrnaest godina u okviru „Prozefesta“ održano je preko tri stotine književnih susreta s publikom, kojima je prisustvovalo više od 40.000 uglavnom mladih posetilaca. Publika će ove godine pratiti festival putem zvaničnog Jutjub kanala Kulturnog centra Novog Sada, a organizatori se nadaju da će epidemiološka situacija već naredne godine dozvoliti održavanje festivala u punom kapacitetu.

Nagrada “Milovan Vidaković”

Od drugog izdanja festivala dodeljuje se Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“ za celokupni opus stvaraoca. Neki od dosadašnjih dobitnika nagrade koja nosi ime najčitanijeg srpskog proznog pisca 19. veka i začetnika srpskog romana su Alberto Mangel, David Albahari, David Grosman, Peter Handke, Klaudio Margis, Slobodan Tišma, Miljenko Jergović, Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari