Dragoljub Bajić novi direktor Opere Narodnog pozorišta 1DRAGOLJUB BAJIĆ I DRAGANA TOMIĆ DON PASKVALE

Sopran Jasmina Trumbetaš Petrović izjavila je za Danas da je posle trogodišnjeg mandata na mestu direktora Opere u Narodnom pozorištu u Beogradu od uprave NP dobila predlog aneksa ugovora kojim se oslobađa rukovođenja ovom direkcijom i vraća na mesto prvakinje opere.

Ona kaže da se u ponuđenom aneksu, o kojem treba da se izjasni u roku od osam dana, nema nikakvog objašnjenja za smenu niti komentara njenog rada na mestu direktora Opere.

Prema njenim rečima, na tom mestu trebalo bi da je nasledi bas Dragoljub Bajić, koji joj je lično potvrdio da je prihvatio direktorsku dužnost.

U NP našem listu je rečeno da nacionalni teatar ne može da daje zvanična obaveštenja o dešavanjima u Operi dok je upravnica Ivana Vujić Kominac u Tirani, gde je sinoć trebalo da prisustvuje svečanom otvaranju renovirane zgrade Nacionalne opere i baleta u glavnom gradu Albanije.

– Osim pohvale da sam najbolji sopran koji imamo i da treba da pevam i osnažim operski ansambl nisam dobila pravo obrazloženje i ocenu mog rada kao direktora Opere. Ja sam pevala i kao direktor Opere, što je praksa svuda u svetu. Savest mi je čista i srce na mestu imajući u vidu šta sam sve uradila tokom direktorskog mandata – premijere koje su izvedene i one koje su planu i pripremi, 40 programa u uslovima pandemije virusa korona, uključujući i osnivanje “Bras ansambla”, koji čine limeni duvači iz orkestra NP. Možda je problem što imam ideje, jasne stavove, energiju da ih sprovedem. Pošto nema obrazloženja za smenu jedini razlog može biti lični animozitet upravnice NP kojoj ne odgovaraju borci i jake ličnosti, pa je mnogo toga rađeno mimo mene kao direktora Opere – objašnjava Jasmina Trumbetaš Petrović.

Danasovi izvori u pozorišnim krugovima nezvanično tvrde da je glavni problem neslaganje između Ivane Vujić Kominac i Jasmine Trumbetaš Petrović, mada je od sve tri direkcije NP Opera već nekoliko decenija unazad najpodložnija promenama na mestu direktora.

Jasmina Trumbetaš Petrović smatra da je razlog za česte promene na čelu Opere ne samo to što se na tom mestu osećaju razna “prelamanja i previranja” već i nagomilani problemi u najvećem ansamblu NP koji čine orkestar, hor i solisti.

Operu muče nedostatak ljudi, nerešena sistematizacija radnih mesta, dotrajali instrumenti, dug honorarni status i nemogućnost stalnog zaposlenja umetnika koji nose repertoar…

Bas Dragoljub Bajić izjavio je za Danas da će biti novi direktor Opere. On kaže da je to gotova stvar bez obzira na zakonski rok koji Jasmina Trumbetaš Petrović ima da odgovori na ponuđeni aneks.

Pozdrav iz Tirane

Upravnica NP Ivana Vujić Komanac za portal nova.rs izjavila je da je u Tirani i da ne može da govori.

„Ja sam u nacionalnom pozorištu u Tirani na svečanom otvaranju, u toku je sastanak. Današnji ceo dan ću biti na sastancima, to se pozorište otvara posle četiri godine. Kada završimo sve to, biće gala veče. Puno vas pozdravljam“, kazala je upravnica NP

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari