Druga edicija Rosi festa u Beogradu od 25. do 28. januara 1Foto: Rossi fest

Majstorskim kursem solo pevanja sa prof. Klaudijom Eder i pijanistom Srđanom Jarakovićem u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu u petak, 25. januara započeće aktivnosti drugog međunarodnog festivala “Rossi fest 2019” čiji se koncept razlikuje od uobičajenih sadržaja u regionu.

Sledeći nasleđe Beograda kao jednog od cenatara otvorenog za različite tradicije i kulturna dešavanja, organizatori ovog muzičkog festivala objašnjavaju da je misija Rosi festa da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve to sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

Program festivala osmišljen je u skladu sa misijom i na njemu će, pored svetskih klasika, publika imati priliku da uživa u stvaralaštvu eminentnih baroknih kompozitora, Klaudija Monteverdija i Salomona Rosija, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali specijalno za ovaj festival, kaže za Danas direktor festivala, dirigent Stefan Zekić.

-Publici će se, pored ansambala Braća Baruh i Jevrejskog kamernog orkestra, kao gosti predstaviti i ansambli Barok Vokal (Majnc, Nemačka), solisti Instituta za umetničku igru (Beograd), članovi ansambla New Trinity Baroque (Srbija/SAD) i Sinagogalni ansambl Berlin (Berlin, Nemačka). Svečano otvaranje festivala zakazano je za subotu u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma Jozefa Rošlica Hebreo: U potrazi za Salomonom Rosijem o kompozitoru po kojem je festival nazvan – navodi Zekić.

Festivalski programi odvijaće se u Meuzeju Narodnog pozorišta, Galeriji Jevrejske opštine Beograd, Atrijumu Narodnog muzeja, Sinagogi Sukat Šalom, a na sceni Raša Plaović, Narodnog pozorišta u Beogradu u ponedeljak veče operom Klaudija Monteverdija Krunisanje Popeje i zvaničnim zatvaranjem biće završen “Rossi fest 2019”. Od direktora festivala saznajemo i da će značajan deo programa ovogodišnjeg “Rosi festa” biti posvećen obrazovanju i osnaživanju studenata muzike i mladih muzičkih profesionalaca.

-Stoga su pored koncerata domaćih i stranih izvođača, u program uvršćena predavanja eminentnih muzikologa dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović, konkurs za mlade kompozitore, kao i majstorski kurs za mlade operske pevače predvođen renomiranim mecosporanom Klaudijom Eder, profesorkom HfM u Majncu (Nemačka)- ističe Stefan Zekić, dodajući da su aktivnosti svih dana festivala su besplatne i otvorene za javnost.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice u Srbiji, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i drugih institucija, a veliki doprinos održavanju festivala, dali su i članovi umetničkog odbora: prof. Zoran Erić, kompozitor, prof. Ladislav Mezei, predsednica hora Braća Baruh, Branka Cvejić i profesor, muzikolog dr Ana Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari