Drugi Dunav film fest otvoren sinoć u Smederevskoj tvrđavi 1Foto: Podunavlje.info (Arhiva)

Drugi Dunav film fest otvoren je u utorak uveče premijernom projekcijom filma „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua – jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca ne samo rumunskog već i evropskog filma danas.

Drugo izdanje Dunav film festa ljubiteljima filma premijerno donosi najznačajnija ostvarenja podunavske kinematografije. Više od četrdeset filmova zemalja u slivu Dunava, podeljeno u četiri programske celine, biće predstavljeno na četiri atraktivne lokacije u Smederevu do nedelje.

Obraćajući se na svečanom otvaranju festivala, Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća Smedereva zadužena za resor kulture i obrazovanja, rekla je pored ostalog da“slavimo umetnost i kulturu, poštujemo ih, jer su oni najbolji deo svih nas“. Prema njenim rečima, zbog toga je Grad Smederevo prepoznao filmsku umetnost i ovaj festival kao jedan od najboljih načina da se promovišu kulturni i turistički potencijali Smedereva.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković poručio je da Dunav film fest donosi filmska ostvarenja zemalja dunavskog, odnosno najvećeg i najznačajnijeg evropskog sliva. On je, zahvalivši se rukovodstvu Grada Smedereva „na ostanku festivala“, naglasio da je ova smotra izuzetno značajna, da prevazilazi granice grada, granice Republike i jedinstvena je u našoj zemlji

Gostujući selektor i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić zahvalivši se takođe Gradu Smederevu i Ministarstvu kulture, govorio je o filmovima koji će se naći na repertoaru a koji su u međuvremenu nagrađeni na najpoznatijim evropskim filmskim festivalima i predstavio ovogodišnji žiri koji će odlučivati o festivalskim nagradama.

Svečanom otvaranju u Malom gradu Smederevske tvrđave prisustvovali su predstavnici žirija – glumci Nives Ivanković, Janko Popović Volarić, kao i Marko Grabež i Marko Vasiljević, koji su formalno označili festivalski početak, kao i predstavnici Ministarstva kulture, Grada Smedereva i poznate ličnosti iz sveta filma.

Kao svojevrsni kuriozitet, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, predstavio je jedan od najstarijih sačuvanih filmova snimanih u Smederevu i okolini iz 1915. godine. Pojasnivši da nažalost nisu sačuvani najstariji snimci, otkrio je da je Smederevo drugi srpski grad koji je snimljen na filmu, u septembru 1911. godine.

Nakon projekcije filma „Zviždači“, prikazan je i nemački film „U tuđoj kući“ reditelja Džejmsa Kenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari