Direktor Muzičke produkcije RTS Dušan Jovanović preminuo je juče ujutro u Beogradu, posle kratke i teške bolesti u 43. godini, saopštila je Muzička produkcija RTS. O datumu komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena, navodi se u saopštenju. Dušan Jovanović rođen je 1964, a muzikom je počeo da se bavi u ranoj mladosti.

Direktor Muzičke produkcije RTS Dušan Jovanović preminuo je juče ujutro u Beogradu, posle kratke i teške bolesti u 43. godini, saopštila je Muzička produkcija RTS. O datumu komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena, navodi se u saopštenju. Dušan Jovanović rođen je 1964, a muzikom je počeo da se bavi u ranoj mladosti. Kao učenik, dva puta je osvojio specijalne republičke i savezne nagrade na takmičenjima. Godine 1979. prvi put je nastupio kao solista sa orkestrom Beogradske filharmonije i od tada je redovno nastupao sa svim beogradskim orkestrima. Studije muzike upisao je 1983. u Kelnu uspešno ih završivši tri godine kasnije s najvišom ocenom. Godine 1984. postao je stalni član orkestra Kammerensamble de Cologne s kojim je kao solista nastupao na turnejama po Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Belgiji. Godine 1987. postao je solo-oboista orkestra Ljubljanske opere, a godinu dana kasnije formirao je Novi ljubljanski duvački trio s kojim je uspešno nastupao u Švajcarskoj, Italiji i Austriji. Od 1992. do 1995. boravio je u Australiji, gde je nastupao kao stalni član orkestra Sydney Symphony i kao solista s orkestrom Balmain Symphony. Godine 2001. imenovan je za direktora beogradske MŠ „Dr Vojislav Vučković“.
Pokrenuo je osnivanje novih klasa u školi i inicirao osnivanje Memorijala „Dr Vojislav Vučković“ koji je 2003, kada je održan prvi put, bio predložen za nagradu grada Beograda. Oktobra 2005. postao je direktor Muzičke produkcije RTS. Zahvaljujući njegovom angažmanu, u Beogradu su u poslednje dve godine nastupili Monserat Kabalje, Najdžel Kenedi, Šlomo Minc, Kristijan Evald, Irena Grafenauer… Irena Grafenauer, nastupiće 6. decembra od 20 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS, u čast Dušanu Jovanoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari