Džudi DenčFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Džudi Denč je jedna od najboljih pozorišnih i filmskih glumica svih vremena, a da li ste znali da je na početku karijere gostovala u Beogradu.

Naime, Džudi Denč bila je deo pozorišne trupe pozorišta Old Vik koje je 1959. godine gostovalo u Beogradu četiri dana.

U pitanju je bila produkcija Hamleta u režiji Majkla Bentala, koja je prikazivana na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Džudi Denč je tumačila ulogu Ofelije, a ostale uloge tumačila su takođe velika glumačka imena, među kojima su Džon Nevil (Hamlet) i Džozef O’Konor (Polonije).

Pozorište Old Vik tada je bilo na dvonedeljnoj turneji i ovu predstavu igralo je i u Zagrebu i Ljubljani pored Beograda.

 

Jedna od zanimljivih fotografija iz tog perioda je ona koju je na Avali napravio Stevan Kragujević, gde je ovaj trojac u društvu Matea Meštrovića, sina Ivana Meštrovića.

Džudi Denč je karijeru započela u predstavama pozorišta Old Vik

Denč je početkom karijere uglavnom tumačila uloge u Šekspirovim komadima, a kasnije je glumila u filmovima visoke produkcije.

Sećamo se njene M iz serijala o Džejmsu Bondu, kraljice Viktorije, ali i mnogih drugih uloga koje je tumačila uvek dostojanstveno i upečatljivo.

Nominovana je za Oskara čak osam puta, a osvojila ga je samo jednom, za najbolju sporednu ulogu u filmu Zaljubljeni Šekspir 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari