“Emotivna preslišavanja” Zorana R. Tomića 1Foto: Promo

U izdanju Dosijea objavljena je zanimljiva i intrigantna zbirka priča Zorana R. Tomića “Emotivna preslišavanja“. U podnaslovu svoje zbirke priča autor navodi da su u pitanju „Fragmenti (ne)izmišljenih sećanja“, nagoveštavajući nam da su mnoge zabeležene misli lično proživljene ili bar poslužile za dalja maštanja o najplemenitijoj emociji. A takve, autentične, same su sebi najbolja preporuka.

Autor nas oprezno i pomalo pesimistički u čitanje uvodi rečima: „Svet kao da više nema tačke oslonca, valjane neporecive uporišne stubove. Paralelno – ’običnom’ čoveku (pre)ostaje da se okrene sebi, da izgradi neki vlastiti odbrambeni sistem, malu tvrđavu opstanka. Jer, život je jedan, dragocen, kratak i u suštini ipak više lep nego ružan…“, međutim, u nastavku sasvim vedro poručuje „I nastojte da doprete do ljubavi, u sebi i u drugima. I da je održavate i unapređujete. Ili bar da o njoj govorite. Ovo je knjiga ispunjena ljubavlju, priče u njoj su o ljubavi.“

Može se slobodno reći da iako nevelika po obimu, oko 120 strana, tematski univerzalna i bezvremena, ova zbirka nas osvaja širinom emocija i snažnim osećanjem da je svaka ljubav, pa i naša – koja nam se možda čini običnom, jedinstvena i različita od svih drugih.

Zoran R. Tomić nam ovom knjigom ukazuje da su neke teme uvek aktuelne i da se o njima može progovoriti i malo drugačije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.