Francuska ambasada i Francuski kulturni centar u Beogradu priređuju istorijsku izložbu koja obeležava devedesetogodišnjicu prvog mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu. Izložba je ostvarena u saradnji sa Vojnim muzejom i Muzejom vojnog vazduhoplovstva u Beogradu, i sastoji se od eksponata iz tog perioda i fotografija koje je realizovala foto-služba savezničkih snaga.

Izložbu u FKC, koja će moći da se pogleda do 12. novembra, svečano će večeras u 18 sati otvoriti ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral, u prisustvu pukovnika Kristijana de Gatina, unuka maršala Franša D’Eperea. Za 4. novembar u istom prostoru od 18 sati najavljeno je predavanje pukovnika Kristijana de Gatina, na temu „Velika ofanziva savezničkih snaga 1918. godine i uloga i učešće maršala D’Eperea“ (obezbeđen simultani prevod).

Francuska ambasada u Srbiji najavljuje za danas od 12.20 i ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti i otkrivanje spomen-ploče na spomeniku maršalu Franšu D’Epereu, u bulevaru Franša D’Eperea. Spomen-ploču kojom se obeležavaju devedesetogodišnjica od oslobođenja grada Beograda i herojski podvizi Istočne armije, otkriva ambasador Francuske Žan Fransoa Teral, u prisustvu pukovnika de Gatina i drugih D’Epereovih potomaka, kao i predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Prvi mirovni sporazum u Prvom svetskom ratu potpisala je Bugarska 29. septembra 1918. u Solunu, nakon operacija Savezničkih snaga na Solunskom frontu koje su brojale 667.000 vojnika – Engleza, Francuza, Grka, Italijana i Srba, a koje je predvodio francuski maršal Franše D’Epere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari