Evropskom filmu nedostaje smeha

Slobodan Šijan počeo sa pripremom filma "Diskopatija" po romanu Svetislava Basare

Ostavite komentar


  1. Sto rece onaj covek na FB postu ovog clanka, na slici nije Slobodan Sijan vec Slobodan Tisma.

  2. Slobodane, oduvek je bilo kvalitetne i nekvalitetne komedije – jedne s jednom, druge s drugom publikom. Vaše su kvalitetne i zbog toga što su rađene po komadima i scenarijima Dušana Kovačevića, mada je neosporno da imate naročit filmski rukopis.
    Ne bih o evropskom filmu, mada nema filmskih priča poput Amarkorda, ali kad je reč o nama, ne znam zašto se čudite. Oni koji diktiraju (kulturnu) politiku nemaju duha. Novac je merilo svega, pa i duha, kreira prostor u medijima, te je stanje takvo – dvolično, rđavo, samoljubivo, polupismeno i naopako.
    Za četvrt veka je izašla tek jedna kvalitetna komedija, Kad porastem biću kengur i na jedvite jade dobila nešto novca. Doduše, dopada mi se način na koji radi Bjelogrlić (Montevideo, Rode) ali to je neka druga priča.
    I ranije je bivao isti narod, isti vašari, drumske krčme i pevaljke, ali oni koji su vodili kulturnu politiku imali su jasne kriterijume, šta je šta i ko ume, te se ulagalo u vredna dela, drugim rečima, edukuvalo.

  3. Rode je radio Goran Gajic. Bavljenje filmom u Srbiji je .mazohisticka strast. Kukaju cak i oni sto rade u kontinuitetu. Sve i da snimis nesto ako niste u serklu nece ni da vas popljuju, to je privilegija, prosto vas ignorisu. A potom pocnu da rade sve isto kao i vi. O tome bi se moglo guslati u nedogled, zasto je tako ali nije da nema duhovitih pisaca. Pored monumentalnog Kovacevica, Mihica, Radivojevica, pokojnog Vukojevica, pomenutog Gajica ima i mladji Sajtinac, Djordjevic, Davic no svi ti sto izgorese sto nagorese dok je Sveti Georgije ubivao azdahu a selo gorelo dok se baba cesljala na putu za Montevideo.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.