Fabrici: Važnije nego ikada da poštujemo životnu sredinu 1FoNet/ Marija Đoković

Ako nas je pandemija korona virusa nečemu naučila, to je da je važno da imamo zdravu planetu, jer ćemo i mi onda imati zdrav život, ocenio je danas šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici koji je sa ministarkom životne sredine Irenom Vujovićem otvorio izložbu slika „Natura 2000 u kadru“na Kalemegdanu.

Ovde slavimo prirodu i sada je važnije nego ikada da poštujemo životnu sredinu, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU aktivni zagovornik simbioze čoveka i prirode.

To vidimo i na ovim fotografijama, životinjski i biljni svet u interakciji sa čovekom, rekao je on i naglasio da je mreža Natura 2000 jedan od instrumenata zaštite biodiverziteta, koja obuhvata 20 odsto kopna članica EU i 10 odsto mora.

Fabrici je dodao da se čuvanjem prirode čuva i klima, bori se protiv klimatskih promena i da se nada da će i Srbija, kao zemlja koja želi da se pridruži EU, biti deo tih napora.

Irena Vujović je ocenila da se kroz fotografije pokazuje bogatstvo Srbije, raznovrstnost životinjskog i biljnog sveta.

Akcenat je stavljen na zaštićena područja, rekla je Irena Vujović i zahvalila na podršci EU u projektima koji se tiču zaštite životne sredine.

Na fotokonkurs koji su organizovali EU i Energetski portal, od 14. septembra do 27. novembra, stiglo je 1.500 fotografija, a izabrane su 34 najbolje koje će u narednih mesec dana imati priliku da pogledaju svi posetioci Kalemegdana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.