FCS: Objavljen prvi broj filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“ 1Foto: Đorđe Bajić

Iz štampe je izašao prvi broj časopisa „Vidimo se u bioskopu“ koji je nastao u okrilju Mreže kinoprikazivača Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je jedinstveni filmski časopis koji se fokusira na repertoarski srpski film, baš kao i na nova i predstojeća ostvarenja naših autora.

U prvom broju, pored osvrta na filmove koji su u bioskopsku distribuciju ušli na samom kraju 2021. godine („Kelti“ i „Nije loše biti čovek“), nalaze se i najave aktuelnih filmova: „Zlatni dečko“, „Potreba za mržnjom“, „Jazavac pred sudom“ i „Prolećna pesma“.
U prvom broju časopisa „Vidimo se u bioskopu“ možete pročitati i tekstove o srpskim filmovima koji uskoro ulaze u bioskopsku distribuciju („Leto kada sam naučila da letim“, „Bilo jednom u Srbiji“) i/ili koji će svoje nacionalne premijere imati na predstojećem 50. FEST-u („Strahinja Banović“, „Mrak“, „Heroji“).

U prvom broju nalaze se i kratke najave manjinskih srpskih koprodukcija koje u distribuciju ulaze u prvoj trećini 2022. godine („Suton“, „Plavi cvet“, „Posle zime“), intervjui sa rediteljkom Milicom Tomović (povodom filma „Kleti“) i glumicom Mihaelom Stamenković (povodom filma „Prolećna pesma“), kao i izveštaj sa prve Konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije koja je održana na Mećavniku od 3. do 5. decembra 2021. godine.

Časopis „Vidimo se u bioskopu“ ima 24 strane u koloru i pokrenut je na inicijativu Bobana Stefanovića, predsednika Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije. Urednici Đorđe Bajić i Zoran Janković u uvodnoj reči prvog broja ističu da je namera redakcije da časopis „Vidimo se u bioskopu“ postane nezaobilazni vodič kroz savremeni srpski film i da u njemu, na jednom mestu, budući gledaoci mogu da se upoznaju sa novim naslovima i aktuelnom bioskopskom ponudom.

Časopis je štampan u tiražu od 3.000 primeraka, a dizajnirala ga je Nevena Čavorović. „Vidimo se u bioskopu“ će izlaziti tri puta godišnje
(brojevi će obuhvatati period januar-april, jun-avgust i septembar-decembar) i biće besplatno dostupan u objektima bioskopa i kulturnih centara koji su deo Mreže kinoprikazivača Srbije. U Beogradu su to Art bioskop „Kolarac“ i Centar za kulturu „Vlada Divljan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari