Festival Balkan Trafik u hibridnom izdanju: Ujedinjeni u različitosti 1

Balkan Trafik puni petnaest godina, s tom razlikom što će se ove godine, zbog pandemijske situacije, sve odigravati potpuno digitalno preko specijalne aplikacije.

Od 21. do 25. aprila će biti organizovani koncerti, radionice, izložbe, razgovori sa preko stotinu muzičara, slikara, pisaca, filozofa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne, Grčke, Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Svake godine Balkan Trafik se održavao u centru Bozar u Briselu. To je jedinstven festival u Evropi sa ovakvim programom, a cilj mu je da poveže ljude i da se tom prilikom razmene pogledi na istoriju, tradiciju i kulturu ovog dela Evrope. To je interkulturalni događaj, koji se zasniva na razumevanju.

Prošle godine, Balkan Trafik je, na veliko razočarenje, bio otkazan zbog pandemije samo dve nedelje pre početka. I pored tog negativnog iskustva, administrativnih komplikacija, otkazivanja ugovora i nadoknađivanja troškova, organizatori su odlučili da nastave sa tradicijom i pokušaju sa novom, onlajn verzijom.

Kao i uvek, muzika je centralni deo festivala. Koncerti će ići uživo preko live streaminga. Među najinteresantnijim grupama se nalaze Shantel & Bucovina Club Orkestar, Zdob ?i Zdub, Dubioza Kolektiv, Naked, Gipsy Groove, Mec Yek & Bernard Orchestar, Balkan Jazzović kao i naš bend iz Niša – Stereo Banana, koji mnogi upoređuju sa grupom Chemical Brothers.

Na festivalu ćemo isto tako moći da otkrijemo i dve nove, veoma originalne džez-rok kreacije u kombinaciji belgijskih i balkanskih muzičara. Tu su i čuveni trubač libanskog porekla, Ibrahim Maalouf, zatim Amparo Sanchez, The Rocking Beez, Teodosije Spasov, poznati bugarski muzičar, koji svira kaval (vrstu stare narodne flaute) sa svojim Kvintetom, kao i Nele Karajlić iz Zabranjenog pušenja.

Pored muzike biće prikazana i serija dokumentarnih filmova od deset epizoda pod nazivom Balkan What!. Kroz kameru Nikole Viersa se mogu otkriti manje poznati predeli iz deset zemalja Zapadnog Balkana.

Na programu su isto tako i tri izložbe. Fotograf Klaus Rejmer je 1989. napravio jedan vrlo interesantan projekat u rumunskom selu Clejani, koji se može videti u centru Delta u belgijskom gradu Namiru, kao i preko aplikacije. Druga izložba je o tradicionalnom tetoviranju u Bosni, a autorka treće, Shqipe Kamberi sa Kosova ostvarila je niz dela pod naslovom Consciousness – Past and present. One se mogu videti samo digitalno.

Vrlo je interesantan i rad hrvatske umetnice, Jadranke Lacković u domenu fresco street-arta. Od 2018. ona aktivno radi u Belgiji i izvela je već tri murala u Briselu kao deo projekta Street Art Parcours.

Osnovna ideja ovog Festivala je oduvek bila upoznavanje publike s kulturnim nasleđem Balkana, za koje ima sve više interesovanja u Zapadnoj Evropi. Balkan Trafik je otvorio jednu potpuno novu dimenziju u poimanju ovog dela Evrope, a veliki broj gledalaca, koji raste svake godine pokazuje koliko je ova ideja originalna i da deviza Evropske Unije nije uzalud In varietate concordia (ujedinjeni u različitosti)!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari