Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 1Foto: Rad/Vasja Lebaric

14. festival nesvrstanog stripa Novo Doba održaće se od 4. do 8. oktobra na više različitih lokacija u Beogradu.

Festival predstavlja završni događaj višegodišnjeg projekta TURBULATOR, što je istovremeno i tema ovogodišnjeg izdanja festivala.

U projektu su učestvovali kolektivi Le Dernier Cri (Marsej), Arara (Porto), La S Grand Atelier (Vielsalm), uz partnerske organizacije Partizanska štampa iz Skoplja, Art Brut Serbia i udruženje za podršku obama sa smetnjama u razvoju „Naša kuća“ iz Beograda.

Tokom 5 festivalskih dana, događaji će biti organizovani na sledećim lokacijama: Ulična galerija, bioskop Balkan, galerija SULUJ, Kvaka 22, Remont, Guvernanta drinks&decadence, Kula Cetinjska i Jugošped… i obuhvatiće izložbe, performanse, koncerte, nastupe i intervencije.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 2
Foto: Rad/Turbulator – Sofija Pasalic

Novo Doba će okupiti najbolji tim evropskih entuzijasta sito štampe iz Španije, Francuske, Belgije, Portugala, Nemačke, Švedske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

U okviru festivala će biti organizovan i Fijuk sajam sa 50 najavljenih učesnika uz promociju TURBULATOR publikacije, kao i učešće velikog broja domaćih i stranih izlagača, sito štampu uživo, kao i izvođenje grafičkih intervencija uživo.

Posebnu ekskluzivnost festivala predstavlja nastup hip hop dua Choolers Divison iz art brut centra La S iz Belgije, kojim će se festival zatvoriti u nedelju 8. oktobra u Jugošpedu.

Učesnici TURBULATOR projekta:

La “S” Grand Atelier iz Belgije je organizacija sa iskustvom koja je specijalizovana za saradnju umetnika sa mentalnim invaliditetom, kao i njihovu saradnju sa savremenim umetnicima.

Le Dernier Cri je legendarni izdavač sito štampanih, ručno rađenih knjiga i grafika. Oni takođe organizuju festival pod nazivom Vendetta u Marseju gde se predstavlja međunarodna andregraund grafička scena, uz izložbe koje se često fokusiraju na popularnu i autsajdersku umetnost.

Oficina Arara je kolektiv iz Portugala koji je osnovao svoj sitoštamparski atelje i izložbeno mesto u Portu kako bi predstavili portugalsku, ali i međunarodnu andergraund scenu.

Novo Doba festival je „konglomerat“ niza manjih neformalnih grupa iz Beograda koje su osnovale svoj kulturni centar „Matrijaršija“ kako bi postale žarište radikalne umetnosti, kao i mesto za produkciju i prezentaciju autsajderske umetnosti u Srbiji. Festival „Novo Doba” je godišnji međunarodni susret anderground, marginalnih, autsajderskih i nesvrstanih umetničkih scena koji slavi haotične i nepredvidive umetničke prakse.

Projekat je sufinansiran od strane fonda Creative Europe.

PROGRAM FESTIVALA

Sreda:

Izložba u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž, Beograd) od 20 časova pod nazivom „EXHIBITION TALES OF THE HURRICANE“. UMETNICI: Vincent Bichelberger, Joal Grange, Sarah Laé

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 3
Foto: Facebook event

„U senci nebeskog svoda, prošao je raznobojni kosmički talas. Gotovo neprimetno je doneo suštinske promene. Patke su, začudo, preuzele ulogu čuvara. Restorani su plutali, njihove ostave natopljene u ništavilo. Dok je sve mirisalo na kroasane, krenuli su stražari. Hoćemo li preživeti ovu zagonetnu transformaciju?“, upitano je povodom izložbe.

Na istoj lokaciji od 21 čas biće organizovan i muzički program – CONCERT BICHEL ET JOAL DJ SET.

Četvrtak:

Sutra dan, u okviru festivala biće odžan FIJUK SAJAM u Bioskopu Balkan (16 Braće Jugovića) od 17 časova.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 4

Izlagači: Partizanska štampa / Longest Night / Olivier Allemane / Le Dernier Cri / Mathieu Desjardins – Meconium Press / Oficina Arara / Bichel editions / Czentri Fuga / Subseri / Dunja Janković / Marjan Đarmati / Ana Aleksić / Andrej Julher / Varikina / Samit Nesvrstanih / LUCA / Grkoow / Guri Guru / Vrrrrgo / Gleb Pushev / Anja Gladysheva / Brzak u svakom pogledu / Gamboa Fine Art / Turbo Press / Terza Forma / Omkili Art / Dobre Brlje / Strateški partner / Marmeladavera / Lavirint art / Blind Tapes / Naša Kuća / Jazz vez / Đorđe Vidojević / Slikomat / Nomisake / KezVez / Nastasia Mittag / Sara Bipede / Bojana Ranković / Greta Bags / Kvaka Centar / KIZ Baraba / CLS / Deve / Dirty Bunker / Sanja Cvetić Art / Radmila Kač Kačarević / Fijuk / Matrijaršija / Novo doba / Bu. /

Od 18 do 22 sata biće organizovan program „RAZGOVORI I PREDSTAVLJANJA“ kao i promocija „TURBULATOR KNJIGE“; Od 19 časova prezentacija „LONGEST NIGHT IZDANJA“ a u 20 časova sledi razgovor: ANDREJ JULHER I LONGEST NIGHT. U 21 sat biće predstavljena knjiga „BETWIXTED“, ANA ALEKSIĆ & VARIKINA. U 22 sata sledi promocija „TURBO PRESS“.

Za to vreme od 19 do 21 sat održavaće se „GRAFIČKI EKSPERIMENTI UŽIVO“ (Sofija Pašalić) zeleni ekran+interakcija uživo+kostimi = grafike Muziku pušta LENKA +SITO ŠTAMPA UŽIVO.

Petak:

U Galeriji SULUJ (Terazije 26, Beograd) od 19 časova održava se izložba „BUKET PLASTIČNOG CVEĆA“. Umetnik: Martin Lopez Lam.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 5

„Pre nekoliko godina pronašao sam na internetu izdanje koje je obeležilo 200 godina botaničke ekspedicije Hipolita Ruisa i Hozea Pavona u vicekraljevstvo Perua o teškoćama koje imaju crtači da zabeleže biljke. U 2020. godini, pojavio se video Caelie Vilkes koji je postao viralna jer je ona priznala da je dve godine zalivala sukulent, a da nije shvatila da je napravljen od plastike. Otkriće je došlo kada je pokušala da ga presadi. Rekla je da se osećala i prevareno i fascinirano. Među crtežima ekspedicije Ruiz i Pavon ima nekoliko stranica koje izgledaju nedovršeno. One mi se najviše dopadaju. Pitam se da li ilustrator nije završio crtež zbog nedostatka vremena, lenjosti ili zato što je i ilustrator umro. Groblja, barovi i neki muzeji su puni plastičnih biljaka“, ukazano je povodom izložbe.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 6
Foto: Facebook event

Potom, istog dana u prostoru KVAKA 22 (Ruzveltova 39) u 21 čas organizuje se žurka, a za muziku su zaduženi DJ MURMAN TSULADZE i AFERE.

„Afere su zvučni prostor za promociju negativnog mišljenja – kolektiv emotivaca koji ima dijalektičku težnju da s vremenom postaje sve manji i sve veći, rudarski sindikat mp3 delatnika, najgori šetači kerova u ritmu od 135 bpm, maglovite prikaze na obodu vidokruga unutar košmara o maturskoj večeri. Voidvodina. Uz ludi ritam, pogledom te pitam“, ukazano je.

Subota:

GALERIJA REMONT (Maršala Birjuzova 7, Beograd) u 19 časova otvara izložbu NUS 4 – Intervencije Dunje Janković i Attile Starka na prozorima i unutrašnjem dvorištu Remonta. A tu će biti održana i izložba SWAYZE LOVE.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 7
Foto: Facebook event

„La S Grand Atelier (Vielsalm, Belgium) Sweyze love je mućkalica umetnika iz La S i raznih Turbulatora iz kolektiva Oficina Arara, Le Dernier Cri, Matrijaršija, Art Brut Serbia i ostalih. Nastajala je na raznim lokacijama tokom proteklih pet godina. Predstavlja dobar početak za upoznavanje sa impresivnim pojedincima koji rade u srcu belgijskih Ardena, u velikom art brut centru sa nizom ateljea za umetnike sa posebnim potrebama. U La S se istražuje novi pristup autsajderskoj umetnosti, kao i aktuelnoj umetničkoj praksi savremenih umetnika. Zahvaljujući umetničkim rezidencijama, La S funkcioniše i kao laboratorija koja stvara interakcije i različite eksperimente između ovih umetnika koji se obično nazivaju “autsajderima” i savremenih umetnika“, ukazano je povodom programa. Potom sledi i skejt sešn ( skate session).

Iste večeri GUVERNANTA BAR (Balkanska 4, Beograd) od 21 čas organizuje žurku MAESTRO ALEKSANDAR DENIĆ + MATRIJARŠIJSKA KAFANA VJing ToBiTiVolela: Ručak za jednog.

Nedelja:

Poslednjeg dana u Galeriji KULA CETINJSKA (Cetinjska 15, Beograd) od 17 časova postavlja se izložba „TURBULATOR“.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 8
Foto: Facebook event

„Group exhibition TURBULATOR je grupna izložba sitoštamparskih kolektiva i pojedinaca okupljenih oko Turbulator mreže i istoimenog projekta, koji se ovom izložbom završava. Izložba će nastajati kao kolektivna postavka gostiju festivala Novo Doba koji su tokom proteklih pet godina štampali zajedno na različitim lokacijama (Porto, Marsej, Vielsalm, Beograd i Skoplje). Kumulacijom materijala koji umetnici i kolektivi budu donosili sa sobom do 8. oktobra izložbu ćemo otvoriti za posetioce, a festival zatvoriti“, ukazali su i dodali da će se iste večeri održati i performans TURBOTIPIJA Goran Stojčetović.

„Umetnik Goran Stojčetović vas poziva da zajedno s njim, čista srca i vedra čela, letite na leđima zveri iz čije čeljusti vrišti metalni vrtlog koji neumoljivo razara sve pred sobom. Ovom prilikom stvaraće se posebna vrsta monotipije – turbotipija, kako je Goran definiše. Turbotipija je grafičkoslikarski postupak sa elementima pozorišta i krajnje je zabavan. Dođite da zabrazdimo zajedno!“, istaknuto je.

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba: Najbolji evropski entuzijasti sito štampe na više gradskih lokacija 9
Foto: Facebook event

Potom za kraj nastupa i MARKO KROJAČ u prostoru JUGOŠPED (Bulevar Vojvode Mišića 10, Beograd) od 22 časa, sledi i koncert benda CHOOLERS.

Choolers su hip hop grupa iz Belgije. Oni prave muziku u La ‘S’ Grand Atelier-u. Choolers su hip-hop grupa. Ovo su članovi grupe: Antoan Boulange (bubnjevi), Žan Kamil Šarl (gitara), Philippe Marien (vokal), Kostia Botkine (vokal). Njihova muzika nastaje u studiju u Belgiji. Studio se zove La “S” Grand Atelier. Na svojim nastupima muzičari mešaju različite muzičke žanrove i stilove: Hip hop, groove-jazz, trip hop, rock. Choolers zajedno prave muziku od proleća 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari