Festival savremene umetnosti Videopark u Užicu posvećen paradoksu identiteta 1Foto: N Kovačević

 

Festival savremene umetnosti Videopark održaće se u Užicu, od 27. do 29. jula, u galeriji Reflektor, parku ispred te galerije i drugim njenim prostorima i prostorima Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU).

Festival, kako navode u tom Udruženju, osmišljen je s namerom da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama u oblasti videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju te vrste umetničkog izraza.

Organizuje se šesti put, a pre tri godine, podseća akademski slikar Aleksandar Dimitrijević iz Udruženja vizuelnih umetnika Užica, postao je internacionalna manifestacija.

„Tokom tri dana, publika će moći da vidi dokumentarne i eksperimentalne radove tridesetak umetnika iz celog sveta, od kojih će sedam biti na rezidencijanom boravku u Užicu“, kaže za Danas Dimitrijević.

Festival savremene umetnosti Videopark u Užicu posvećen paradoksu identiteta 2
Aleksandar Dimitrijević/ Foto: N. Kovačević

Pored toga, najavljuje, biće priređena izložba umetnika iz Austrije, Litvanije, Meksika, Slovenije, Estonije, Belorusije i drugih zemalja.

Tema ovogodišnjeg festivala je, objašnjava, paradoks identiteta, filozofskog koncepta koji se bavi pitanjem kako pomiriti, naizgled, suprotstavljene ideje ličnog identiteta tokom vremena.

U najavi te manifestacije ističe se da se menjamo i razvijamo tokom života i da je teško reći da smo ista ona osoba kakva smo bili u prošlosti.

Neki filozofi su, dodaje se, „predložili ideju o „teoriji snopa“ ličnog identiteta, koja sugeriše na to da ne postoji jedno, nepromenljivo sopstvo, već zbirka iskustava i sećanja koja čine naš osećaj sopstva“.

Festival savremene umetnosti Videopark u Užicu posvećen paradoksu identiteta 3

„Zbog tvrdnje da su identiteti fluidni, a da gubitak nekadašnjih identiteta doživljavamo sticanjem novih“, ističe se da „različiti procesi i događaji, koji omogućavaju promene u našem okruženju, postavljaju pitanje svrsishodnosti identiteta“.

Organizatori te manifestacije su UVUU, Improper Vols i Departman za umetnost i nauku Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču, a umetnici i kustosi su: Dovile Aleksaite, Gleb Amankulov, Pille-Riin Jaik, Dalea Kovačec, Urte Špeirokaite, Ale Zapata, Miloš Vučićević i Justina Špeirokaite.

Podrška

Ovogodišnji Videopark se, navodi za Danas Dimitrijević, realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Užica, Ambasade Austrije, Austrijskog kulturnog foruma, kao i programa Kultura za demokratiju (CFD), čija prva faza projekta traje od oktobra 2021.do februara 2025. godine i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari